Nieuws Antwerpen Ikaros Solar Groep ziet zon weer schijnen

Ikaros Solar Groep ziet zon weer schijnen

Ikaros Solar Groep ziet zon weer schijnen

ikarosjeDe Ikaros Solar Groep, een internationale speler in de fotovoltaische markt, heeft het eerste kwartaal van het lopende boekjaar ruim 35 MWp aan zonnepaneelinstallaties geïnstalleerd. Dat was meteen een absoluut recordcijfer. Het grootste volume hiervan werd geïnstalleerd in Groot Brittannië.

Naast deze uitstekende resultaten zijn de toekomstverwachtingen bijzonder positief. Zo sleepte het bedrijf een aantal contracten in Wallonië, Brussel en Vlaanderen in de wacht. Bovendien is een raamovereenkomst bereikt met een niet nader genoemde prestigieuze multi voor 22 vestigingen. In totaal 34 MWp aan projecten die de komende 2 jaar in Frankrijk en Portugal gerealiseerd zullen worden.

De nieuwe recordcijfers zijn opmerkelijk. Het laatste record dateert van 2011 waarbij Ikaros Solar afklokte op een geïnstalleerd vermogen van 35 MWp, goed voor een omzet van 77 miljoen euro.

Drie projecten in Groot Brittannië geven het bedrijf een boost. Op Andover Airfield, een voormalig vliegveld uit de tweede wereldoorlog werd 16,9 MWp aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dit project werd in 3 fasen voltooid.

De tweede site, Hall Farm, goed voor 11,5 MWp werd in één keer gebouwd. Tenslotte installeerde Ikaros Solar op de site Andover in 2 fasen 6,4 MWp.

Deze 3 projecten samen overschrijden het volume wat daarvoor op een jaar werd gebouwd.

“Ondanks de moeilijkheden waarmee de sector, in België en Europa, de laatste jaren te kampen heeft, tonen de gecumuleerde vermogens van de internationale projecten aan dat de expansiestrategie van Ikaros Solar werkt. Een internationale aanwezigheid op strategisch gunstig gekozen locaties gecombineerd met een weldoordacht beleid,” zegt Yves Devis, CEO Ikaros Solar Groep. “Met de bouw van deze installaties en de meer dan gezonde internationale project-pipeline verstevigt Ikaros Solar haar marktleidende positie in België.”

Ook de orderportefeuille voor België trekt opnieuw aan, met name in Wallonië. Projecten voor o.a. Brico Plan-It in Anderlecht, Colruyt in Ottignies, Centre Hospital Régional in Soignies, IBA in Louvain la Neuve, Belmedis in Alleur en het Rode Kruis in Mechelen zijn op dit moment in uitvoering.

De Ikaros Solar Group maakt samen met een bedrijf als bv Izen (Lille) de trots uit van de Vlaamse zonne-industrie. Het bedrijf is gegroeid uit het inititief van de broers Yves en Marc Devis. Yves werkte lange tijd bij ExxonMobil en was gefascineerd door de energieproblematiek en de zonnepanelen. Broer Marc is een IT’er die oa. Xircom mee groot maakte vooraleer het overgenomen werd door Intel.

Toen rond het jaar 2006 heel Vlaanderen zonnepanelen ging leggen en de groenestroom certificaten een heuse euforie los maakten zagen de broers Devis duidelijk brood in de sector. Zij zetten samen de Ikaros Solar Group op die zich vooral positioneerde als integrator van allerlei soorten systemen. “Wij gaan samen met onze klanten na wat de eigenlijke noden zijn op het vlak van energie en hoe we daar het best kunnen op inspelen met welk type zonnepanelen. Wij integreren in dit opzicht alle grote merknamen zoals Danfoss, Panasonic, Suntech, AEG, Solon enz.”

De Ikaros Solar Group tekende in die eerste jaren een geweldige expansie uit. Heel Vlaanderen liet zonnepanelen leggen. “Wij installeerden indrukwekkend grote parken”, zegt Sven Goethals nog. “Zoals bv. het park van de Molenbergnatie in Antwerpen, het park van Water link in Kluizen, de panelen van Frisomat in Wijnegem, de installaties van de onderscheiden vestigingen van Ikea in België…”

Die snelle groei dreef de groep zelfs naar het buitenland: Portugal, Zuid-Afrika, Mexico, Turkije… Met de officiële opening van twee grote parken in Groot-Brittannië (Hampshire en Devon) lijken de Britten hun achterstand op de rest van Europa op te halen. Het park van Hampshire staat vandaag in voor 4,3 MW aan elektriciteit.

Toch lijkt de hausse vandaag gebroken? Dat is maar ogenschijnlijk, zegt Sven Goethals. “Sinds de overheid haar handen wat teruggetrokken heeft functioneert de markt weer normaal en moet de geweldige bubble van de laatste jaren eerst leeg lopen. Vandaar ook de terugval van ons omzetcijfer van 2011 naar 2012: van 73 miljoen euro naar nog “maar” 35 miljoen euro. Dat is even pijnlijk, dat wel. Maar we komen zeker terug. De markt zal binnen afzienbare tijd haar gewone ritme hernemen en dan kunnen we weer groeien.”

De Ikaros Solar Group van de broers Devis stelt vandaag 75 mensen tewerk. De firma is nog voor 100% in handen van het tweetal.

Ikaros Solar is ook groothandel en biedt enkel top producten aan installateurs.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.