Nieuws Antwerpen imec en UAntwerpen testen eerste keer Smart Highway uit

imec en UAntwerpen testen eerste keer Smart Highway uit

imec en UAntwerpen testen eerste keer Smart Highway uit

ANTWERPEN/DEURNE – Langs de E313 in Deurne heeft onderzoeks- en innovatiehub imec, samen met UAntwerpen en UGent, de Smart Highway ingewijd. Die moet dienen om nieuwe technologieën voor een betere verkeersveiligheid te testen. Het eerste project draait rond geconnecteerde samenwerkende auto’s.

Ongevallen ontstaan vaak omdat chauffeurs geen zicht hebben op wat er voorbij het voertuig onmiddellijk voor hen gebeurt. Daardoor reageert een chauffeur mogelijk te laat. Geconnecteerde, samenwerkende auto’s moeten een oplossing bieden.

Voor de test werden twee auto’s uitgerust met radiomodules voor communicatie met andere auto’s en met de weginfrastructuur. Een derde, gewone auto reed er tussenin. Wanneer de eerste een noodstop uitvoert, geeft die razendsnel informatie door aan de andere uitgeruste auto. Het ‘gezichtsveld’ verruimt zo en de auto krijgt onmiddellijk een waarschuwing om te remmen of te stoppen.

Bart Lannoo, business development manager bij imec/UAntwerpen: “Binnen het Smart Highway-project testen we de verschillende technologieën. In een reallife omgeving bieden we een flexibel platform aan om eenvoudig de volgende generatie technologieën toe te voegen. Dit platform levert ook mogelijkheden op om toekomstige use cases te ondersteunen die veel data processing vergen, bijvoorbeeld door het gebruik van artificiële intelligentie.”

Het is de bedoeling om de informatie uit deze tests te gebruiken als extra databron om zelfrijdende wagens aan te sturen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.