Copyright Raymond Lemmens

“In een inclusieve samenleving spelen ook mensen met een handicap een actieve rol”

Zehra Sayin is al zes jaar de gedreven ceo van Special Olympics. Ze legde de focus op 'corporate sponsoring' en slaagt erin ook van bedrijven aandacht te krijgen voor de mogelijkheden en talenten van mensen met een mentale handicap.

In een van haar vorige interviews, zei Zehra Sayin over mensen met een mentale handicap: "Al die mensen en hun entourage blijven dromen en vechten om hun plaats te vinden in een inclusieve maatschappij."

De ceo van Special Olympics gaat hen voor in dat 'gevecht'. Ze slaagde erin om bedrijven te overtuigen de werking van Special Olympics te steunen. Maar lukt het haar ook die bedrijven te overhalen om de deuren voor deze mensen te openen?

Tolerante bedrijfscultuur

"De jongste vijf jaar hebben meer dan honderd bedrijven en tientallen steden en gemeenten zich aan Special Olympics verbonden, om van onze boodschap van inclusie een realiteit te maken."

"In principe zijn ze allemaal enthousiast om de deuren open te zetten voor mensen met een mentale handicap. In de praktijk is dat complexer en kost het meer tijd. Het vereist een tolerante bedrijfscultuur die openstaat voor diversiteit. We moeten dit dus op lange termijn bekijken. Maar eenmaal de keuze is gemaakt, is die voor het leven."

Zelden zichtbare posities

"Er zijn in ons land 165.000 mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden vaak 'verborgen' in instellingen. Velen hebben een job, maar helaas zelden op zichtbare posities. Ze zijn inwoners van een stad of een gemeente. Toch worden ze niet geraadpleegd of betrokken bij lokale initiatieven en projecten."

"Voor mij is een inclusieve samenleving een samenleving waarin deze mensen een actieve rol kunnen spelen."

Bedrijven kunnen een beroep doen op het team van Special Olympics om de inclusiegedachte te implementeren in de werking. "Het is niet moeilijk om werknemers als vrijwilligers, experten of talenten bij Special Olympics te betrekken. Ceo's zijn vaak verrast door het enthousiasme van hun werknemers."

Mentaliteitsverandering

"Om mensen met een verstandelijke handicap als werknemers in het bedrijfsteam op te nemen, is wel een zekere mentaliteitsverandering nodig, op alle niveaus van het bedrijf. Mijn ervaring leert me dat degenen die de stap zetten, er sterker uitkomen en meer worden gewaardeerd door hun klanten."

Podcast

De Special Olympics National Games vinden dit jaar plaats van 25 tot 28 mei in Ottignie-Louvain-la-Neuve en in het zwembad van Eigenbrakel. Made In nam naar aanleiding van deze manifestatie een podcastreeks op. "Via dit professionele platform kunnen we ceo's bereiken. Dat stelt ons in staat om onze boodschap op een inspirerende en eerlijke manier te delen. Wat een geweldige kans voor Special Olympics én voor Made In, in een wereld waar inclusie en diversiteit prioriteiten zijn."

Beluister de podcast met Zehra Sayin hier.