Induss I wordt uitgebreid

indussje

Induss gaat zijn waterfabriek aan de Antwerpse Scheldelaan volgend jaar uitbreiden. De capaciteit zal verhoogd worden tot meer dan tien miljoen kubieke meter per jaar. Induss is als dochteronderneming van de watermaatschappij water.link gespecialiseerd in waterbehandeling en waterdistributie.

Sinds 2010 levert de waterfabriek Induss I, in de haven van Antwerpen, met een capaciteit van 7 miljoen m3, gedemineraliseerd water aan de omliggende industrie. Dit zijn voornamelijk raffinaderijen en chemiebedrijven die gedemineraliseerd water gebruiken voor de aanmaak van hogedrukstoom of rechtstreeks inzetten in het productieproces.

Induss
start in het voorjaar van 2015 met de uitbreiding van Indus I. Met deze expansie zal de kaap van 10 miljoen kubieke meter jaarlijkse capaciteit overschreden worden of anders uitgerekend een dagelijks volume gelijk aan 12 olympische baden.

Door de groei bij bestaande klanten en de aansluiting van een nieuw groot chemisch bedrijf zal Induss I de bestaande productiecapaciteit verhogen met 50 % en het leidingnet uitbreiden met 7 km. Dat brengt het totaal op +/- 27 km ondergronds distributienet.

Met deze uitbreiding bewijst Induss opnieuw een professionele partner te zijn voor de (petro)chemische bedrijven als het gaat om leveringszekerheid, kost controle en duurzaamheid.

Het business model van Induss: één centrale productie van gedemineraliseerd water verdeeld via een ondergronds distributienet tot bij de eindklant en dat in de juiste hoeveelheid op de juiste plek en aan de juiste kwaliteit slaat aan bij de grote waterverbruikers voor wie waterbehandeling essentieel is maar niet tot core business behoort. Via deze vorm van integratie met meerdere productie plants worden schaalvoordelen bereikt wat zich vertaalt in lager water en chemicaliën verbruik. Deze modulaire aanpak, het gefaseerd uitvoeren van het masterplan, is goed voor het milieu en voor de TCO (total cost of ownership).

De verhoging van de productiecapaciteit en de uitbreiding van het Induss pijpleidingennetwerk, laat toe om de klanten in het havengebied beter te bereiken en te voorzien van duurzaam gedemineraliseerd water. Induss draagt op deze manier bij aan de verankering van de industrie in Vlaanderen. Ellen Theeuwes, CEO van Induss : “Daarenboven zorgt de aanwezigheid van een reeds bestaand net voor een extra troef bij het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeerders. Een concurrentieel voordeel dat de commerciële dienst van het havenbedrijf mee kan nemen in haar aanbod.”

Nog in september van dit jaar, is een zesde productie eenheid in dienst genomen. Dit keer on-site bij Rütgers in Zelzate. Dat brengt het totaal op 6 waterfabrieken op 4 jaar tijd.

Nieuwe opportuniteiten worden gezocht in de behandeling van afvalwater en het hergebruik van proces water.

Induss werd opgericht in 2010 als dochter van water.link. De opdracht van Induss is een gerichte, duurzame en economisch verantwoorde invulling te geven aan de vraagstukken van de industrie m.b.t. de waterbalans (of waterhuishouding). Het slim (her)gebruik van natuurlijke bronnen (met name water) is van essentieel belang voor bedrijven, burgers en de planeet. Induss biedt zijn expertise aan bedrijven die deze economische en ecologische uitdaging (blijven) aangaan. Induss heeft op vandaag 6 waterfabrieken in operatie, waarvan één ook rechtstreeks stoom aanlevert. Hergebruik en de behandeling van industrieel afvalwater staan hoog op de agenda.