Induss laat nu ook tanken bij Solvic

Ellen-Theeuwes

De producent van gedemineraliseerd water Induss heeft een samenwerkingsakkoord getekend met zijn Antwerpse klant Solvic. De klanten van Induss kunnen voortaan water gaan tanken bij het chemiebedrijf op de rechteroever in de haven. "Daardoor kunnen ze 24 u op 24 en ook tijdens het weekeind permanent water komen ophalen", zegt Ellen Theeuwes, de ceo van Induss.

Induss is een dochteronderneming van water-link, de overkoepelende vennootschap van de Antwerpse Waterwerken (AWW) en TMVW (Gent). Het bedrijf heeft zich toegespitst op de aanmaak van proceswater, water dat in zijn substantie gebruikt wordt in de chemie, de voedingsindustrie, de farma enz. Het gaat om gedemineraliseerd water dat kwalitatief 100% moet zijn.

Induss runt ondertussen vijf vestigingen in respectievelijk Antwerpen, Gent (2), Oostende en Wallonië. Het bedrijf oriënteert zich daarbij vooral op zogenaamde clusters, omgevingen waar verscheidene ondernemingen bijeen zitten. Zoök in Antwerpen. De bedrijven langs de Scheldelaan zijn via een netwerk aan pijpleidingen heel erg met elkaar verweven. Daar past dus ook de levering van gedemineraliseerd water in.

"Wij hebben ons leveringssysteem ondertussen nog verfijnd", zegt Ellen Theeuwes. "Omdat onze productie-eenheden veelal onbemand zijn kunnen bepaalde klanten niet altijd makkelijk bij ons terecht. Vandaar dat wij met onze klant Solvic onderhandeld hebben om andere klanten met hun vrachtwagens toe te laten tot hun eigen laadstation. Het station van Solvic, op het terrein van Solvay is veelal wél bemand zodat onze klanten daar dus ook zouden geholpen kunnen worden. Op die manier zijn we effectief 24 u op 24 bereikbaar."

Induss viseert daarbij oa. scheepvaartbedrijven die hun tanks willen reinigen. Schepen hebben nu eenmaal geen vaste aanlegtijden. Enige flexibiliteit is daardoor wel noodzakelijk. De inschakeling van Solvic biedt daartoe voortaan de oplossing.

Induss realiseerde in 2012 een omzet van pakweg 17 miljoen euro. Solvic is een joint venture tussen Solvay en BASF Antwerpen. Tot de klanten van Induss behoren oa. Total, BRC, Alco Bio Fuel, Cargill, Air Products, Ivago, Solutia e.a.

Wallonië

Induss is sinds kort ook actief in Wallonië. Bij een energiecentrale zijn vijf gecontaineriseerde modules geplaatst die met het oppervlaktewater uit de Maas 150 kubieke meter proceswater leveren per uur of 1,3 miljoen kubieke meter per jaar. Voor Induss gaat het om een investering van 1,5 miljoen euro. De modules vormen onder de naam Induss V een pilootproject dadt een alternatief biedt voor het gebruik van grondwater. Indien de resultaten meevallen wordt allicht na drie jaar een nieuwe installatie gebouwd.

Buitenland

Induss is ondertussen ook druk aan het prospecteren in het buitenland. Het bedrijf heeft in dit opzicht al de opdracht tot een voorstudie binnengehaald voor de inplanting van de industriële zones in de haven van Duqm in Oman. Een deel van die haven wordt ontwikkeld door de Port of Duqm Company (DPD). PDC is voor de helft in handen van het Consortium Antwerp Port, zelf een samenwerkingsverband tussen de haven van Antwerpen en Rent a Port.

Er zijn ook enkele voorzichtige contacten gelegd met drinkwatermaatschappijen uit Oekraïne en Oezbekistan. In Kazachstan is Induss op zoek naar versterking voor zijn filiaal in de hoofdstad Almaty.

Verwant en interessant: