Industrieterrein Terbekehof gaat voor energie-efficïëntie

terbeke

Het industrieterrein Terbekehof uit Wilrijk heeft de ambitie vooropgezet om totaal energieonafhankelijk te worden. De 80 ondernemingen die er werken zouden hun eigen energie produceren via hernieuwbare energiebronnen. Het zou dan zowel gaan om warmtenetten via de ISVAG-verbrandingsobven, windturbines, zonnepanelen tot warmtepompen.

Terbekehof is een ideaal gelegen industrieterrein vlakbij de Boomsesteenweg in Wilrijk. De 80 ondernemingen stellen er met z'n allen 3000 mensen tewerk. De site draait vrij goed. Het is er best druk. Zowat 1200 vrachtwagens rijden elke dag het terrein op en af.

De bedrijvenvereniging Handel en Industrie Wilrijk (HIW) is een dynamisch geheel dat de meeste van zijn bedrijven op het industrieterrein Terbekehof mee enthousiasmeert voor ambitieuze projecten. In dit opzicht werd een charter ondertekend waarbij de ondernemingen ernaar streven om het meest duurzame, CO2-vriendelijke en energie-efficiënte industrieterrein van Vlaanderen te worden op vlak van infrastructuur, energie-, groen- en afvalbeleid.

Het charter, dat in samenwerking met de POM Antwerpen en de Vlaamse overheid tot stand kwam, werd mee gelanceerd door viceminister-president Annemie Turtelboom. In haar toespraak tot de vertegenwoordigde bedrijven stelde de minister “van Terbekehof een voorbeeld te willen nmaken hoe een werkomgeving van morgen alle hedendaagse infrastructuur omvat die bedrijven nodig hebben in hun alledaagse werking en er tegelijkertijd voor zorgen dat deze investering kostenefficiënt is.”

Hierbij is niet alleen aandacht voor energie-efficiëntie, maar ook voor hernieuwbare energiebronnen, restwarmterecuperatie, en warmtenetten. Hierdoor bereidt het bedrijventerrein zich voor op de energietransitie.

Het charter stelt ook plannen voor op vlak van duurzame mobiliteit, heraanleg van weginfrastructuur, fietspaden, collectieve afvalophaling, een nieuw rioleringsstelsel, scheiding van regen- en hemelwater, en gemeenschappelijke waterbuffers.

Een actieplan ondersteunt het charter met onderlinge afspraken rond infrastructuur, energie-, groen- en afvalbeleid om het bedrijventerrein innovatief, duurzaam en concurrentieel te maken.

Na elk jaar komt er een evaluatie van de doelstellingen die in het actieplan werden gebundeld. Bedrijven die deze gehaald hebben, krijgen jaarlijks een certificaat als beloning voor hun inspanningen.

De bedrijvenvereniging HIW tracht de krachten van de lokale bedrijven te bundelen om economische voordelen te bekomen en de gemeenschappelijke belangen te verdedigen. Dit laat toe dat bedrijven onderling hun kennis delen en elkaar onder meer kunnen helpen in de oefening hun energiegebruik te verminderen. Het gaat dan zowel om grote multinationals zoals Coca-Cola, havenbedrijven zoals Katoen Natie, IT-bedrijven als ESAS en KMO's.

Turtelboom wil daartoe "als eerste regio in Europa werk maken van een succesvol ESCO-beleid specifiek gericht naar ondernemingen. De oprichting van het ESCO-fonds wordt op dit moment verder bekeken door de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV).” ESCO staat voor Energy Service Company, een energiebedrijf dat een energieproject uitvoert en financiert met de gerealiseerde energiebesparingen.