Nieuws Antwerpen INEOS en stad Antwerpen slaan met ‘Project ONE’ handen in elkaar voor bouw ethaankraker: “Kansen bieden aan Antwerpse werkzoekenden”

INEOS en stad Antwerpen slaan met ‘Project ONE’ handen in elkaar voor bouw ethaankraker: “Kansen bieden aan Antwerpse werkzoekenden”

Foto: INEOS

INEOS en stad Antwerpen slaan met ‘Project ONE’ handen in elkaar voor bouw ethaankraker: “Kansen bieden aan Antwerpse werkzoekenden”

ANTWERPEN – Afgelopen vrijdag keurde het college van burgemeester en schepenen van stad Antwerpen een engagementsverklaring met INEOS goed. INEOS en stad Antwerpen engageren zich daarin om Antwerpse jongeren op te leiden en te werk te stellen op de ‘Project One’-werf van INEOS.

Met Project ONE brengt INEOS technologische vernieuwing naar de Antwerpse haven door er een ethaankraker te bouwen, een installatie voor de productie van ethyleen, een van de meest gebruikte basischemicaliën ter wereld en een essentiële bouwsteen voor uiteenlopende producten, die je terugvindt in lichtgewicht onderdelen voor wagens en windturbines, isolatiemateriaal voor de bouwsector of buizen voor het transport van drinkwater.

3 miljard euro

Het wordt ook verwerkt in medische toepassingen, textiel, behuizingen van computers en smartphones, huishoudtoestellen, verpakkingen om voedingsmiddelen langer te bewaren en cosmetica. De bouw zal 4 jaar in beslag nemen en op het hoogtepunt van de werken zullen op de werf dagelijks zo’n 2500 werkkrachten aan de slag zijn. De investering door Project ONE bedraagt ruim drie miljard euro en is daarmee de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar.

Baanbrekend

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa aanscherpen door de best beschikbare technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een koolstofvoetafdruk hebben die minder dan de helft bedraagt van de 10% beste stoomkrakers in Europa.

Vandaag zijn er in Antwerpen 28.832 werkzoekenden. De nood is dus hoog. INEOS engageert zich nu samen met stad Antwerpen tot het inschakelen van arbeidskrachten uit Antwerpen. INEOS en stad Antwerpen zijn ervan overtuigd dat Antwerpse werkzoekenden, en in het bijzonder ​ jongeren, mits de juiste ondersteuning een succesvolle loopbaan kunnen uitbouwen in de haven en de chemie.

INEOS meent dat de werf van Project ONE, voor zij die hier aan de slag willen, de start van die loopbaan kan zijn. De arbeidskrachten zullen aan de slag kunnen bij zowel de voorbereidende werken als bij de eigenlijke bouwwerken van de productie-eenheid. “Project One is de grootste investering in de chemiecluster in de Antwerpse haven in decennia. Er gaan duizenden arbeidskrachten bij aannemers en onderaannemers aan de slag tijdens de bouwwerken”, zegt John McNally, CEO van Project ONE.

Kansen bieden

“INEOS zal volgend jaar 25 jaar actief zijn in Antwerpen en heeft in die tijd een bijzondere band opgebouwd met de regio en de havengemeenschap. We hebben hier onze eerste activiteiten opgestart. We willen dan ook iets terugdoen voor de lokale gemeenschap en kansen bieden aan Antwerpse werkzoekenden door ze werkervaring aan te bieden op onze werf”, klinkt het nog.

“Ik ben heel blij dat een grote (industriële) speler als INEOS de stap zet naar de stad om samen te werken rond werkgelegenheid”, voegt Schepen Erica Caluwaerts (Open Vld), bevoegd voor onder meer Werk en Economie, toe. “De uitdagingen om meer Antwerpenaren aan het werk te krijgen blijven immens. Onze ambitie is om zeer concreet te werken aan trajecten die Antwerpenaren zo snel mogelijk naar de werf leiden. Alsook naar de start van een loopbaan in de haven. Als stad hebben we daarvoor voldoende ervaring in andere gelijkaardige projecten. We gaan nu aan de slag om onze samenwerkingsovereenkomst te concretiseren”, aldus Caluwaerts.

2026

Vooraleer er gewerkt kan worden aan de productie-eenheid zelf zullen er tal van voorbereidende werken worden uitgevoerd zoals de aanleg van verharde wegen, nutsvoorzieningen zoals gas-, water- en rioleringsleidingen, werkplaatsen en kantoorruimten.

Project ONE biedt perspectieven voor reguliere en sociale tewerkstelling en ruimte voor stages en duale leertrajecten, zowel op de werf als in de exploitatiefase van de fabriek.

Vandaag zijn er al circa 140 medewerkers tewerkgesteld in het kader van Project ONE. Zij stomen het ontwerp en de realisatie van de industriële installaties klaar, terwijl de vergunningsprocedure loopt. INEOS verwacht de eerste werkzaamheden dit jaar te kunnen starten, om de installaties klaar te hebben tegen 2026.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.