Nieuws Antwerpen Ineos stap dichter bij realisatie twee nieuwe fabrieken in Antwerpse haven

Ineos stap dichter bij realisatie twee nieuwe fabrieken in Antwerpse haven

Ineos stap dichter bij realisatie twee nieuwe fabrieken in Antwerpse haven

ANTWERPEN – Chemiereus Ineos mag zijn site in Lillo in het Antwerpse havengebied bouwrijp maken voor de komst van twee nieuwe fabrieken. Het Antwerpse provinciebestuur heeft daarvoor een vergunning verleend.

Ineos maakte begin dit jaar bekend dat het Antwerpen had uitgekozen voor een investering van 3 miljard euro in twee nieuwe fabrieken op zijn huidige site in Lillo en op aanpalende terreinen. Het gaat om een propaandehydrogenatiefabriek (PDH) en een ethaankraker. Die moeten respectievelijk propaan omzetten in propyleen, en ethaan in ethyleen, grondstoffen voor andere chemieproducten.

Volgens eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) heeft het provinciebestuur het advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie gevolgd. De goedkeuring komt er ondanks honderden bezwaarschriften en een petitie van actiegroep Antwerpen Schaliegasvrij.

Binnen de provinciale omgevingsvergunningscommissie kantte volgens de deputatie alleen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zich ertegen. “Maar zij gaven wel enkele voorwaarden op voor het geval we toch een vergunning zouden geven”, zegt gedeputeerde Lemmens. “Het gaat onder meer om een boscompensatie van 55 hectare die moet worden aangeplant. Dat is meer dan wettelijk moest, maar wij kunnen dat niettemin opleggen in de vergunning.”

Ineos laat weten dat met de vergunning een belangrijke stap is gezet naar de realisatie van de twee fabrieken, ook wel bekend als Project ONE. Het bedrijf stelt dat het ook heeft ingespeeld op de bezorgdheden van belanghebbenden zoals ANB. “Ineos erkent de waarde van de tijdelijke natuur die is ontstaan en is daarom bereid meer te compenseren dan waartoe het wettelijk verplicht is”, klinkt het.

Het verdere project zal volgens Ineos nog vier à vijf jaar in beslag nemen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.