Internationale erkenning voor Novosanis

spuitje

Het toedienen van een vaccin met een traditionele injectienaald is zelfs voor getraind medisch personeel niet altijd eenvoudig. Met de VAX-ID, ontwikkeld door Novosanis en de Universiteit Antwerpen, kan een vaccin veel efficiënter toegediend worden. Het project wacht allicht een mooie toekomst, zeker nu de VAX-ID de prestigieuze James Dyson Award in de wacht sleepte.

Vandaag de dag worden vaccins intramusculair toegediend. Die techniek vereist veel training, en is zelfs dan nog niet vanzelfsprekend. De VAX-ID kan vaccineren een stuk eenvoudiger én efficiënter maken, want alles gebeurt intradermaal (in de huid). Vaccineren wordt minder pijnlijk, er zal minder vaccin nodig zijn en de immuunreactie zal beter zijn. Omdat de VAX-ID erg eenvoudig gebruikt kan worden, opent de techniek heel wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden, waar lang niet iedereen snel tot bij een dokter of verpleegkundige geraakt.

Het nieuwe medische device werd ontwikkeld door een team van onderzoekers en studenten van UAntwerpen (Productontwikkeling en onderzoeksgroep Vaxinfectio), de universitaire spin-off Novosanis en de Antwerpse firma Voxdale. Ruben Camerlynck, een van de betrokken studenten, schreef zich met de VAX-ID in voor de James Dyson Award, een internationale wedstrijd die innovatieve producten bekroont.

Camerlynck sleepte de Belgische award in de wacht. “Het is geweldig dat we Ruben konden inspireren”, zei Koen Beyers, Chief Technology Officer bij Novosanis tot de redactie van de website Ondernemen in Antwerpen. “Met vereende krachten werkten we aan dit revolutionaire product. Het was een boeiend proces, dat leidde tot een product met een revolutionaire vormgeving en slimme mechanismes.”

Novosanis en UAntwerpen zijn uiteraard erg blij met de award. Novosanis zal VAX-ID in de toekomst verder ontwikkelen. Dat kan onder meer met de financiële steun van het Vlaamse Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek (IWT).