Intris krijgt certificaat van douane

intrisje

Intris, de Antwerpse softwaredienstverlener gespecialiseerd in het ondersteunen van transport- en logistieke bedrijfsprocessen, mag zich voortaan een betrouwbare partner van de douane noemen. Door de toekenning van het AEO-certificaat is het bedrijf de facto de eerste software communicatieprovider in Europa. AEO staat voor "Authorised Economic Operator" en wordt door de douane uitgereikt aan bedrijven die over de grenzen heen actief zijn.

"In feite is het de logica zelf", aldus CEO Patrick Van De Looverbosch. "Alle bedrijven investeren tijd, mensen en middelen om erkend te worden als een betrouwbare partner voor de Europese douaneoverheden. Aangezien ook een logistieke keten maar zo sterk is als zijn zwakste schakel, is het van primordiaal belang dat de ondersteunende softwarediensten even robuust en veilig zijn en als dusdanig ook erkend worden door de douaneoverheden." Intris heeft tijdens de afgelopen maanden alvast inspanningen in die richting gedaan. Die hebben tot het certificaat geleid.

Een van Intris' snelst evoluerende oplossingen is TRIS©Customs, waarmee aangevers naadloos hun verplichtingen met de Europese douaneautoriteiten kunnen nakomen. Het gaat oa. om Customs Gateway Europe, de submodule die het extended gateway-concept vanuit zeehavens naar Europese inlandterminals volledig geautomatiseerd ondersteunt en om Customs Communication Tool die de klanten de mogelijkheid biedt om via Intris rechtstreeks met de douane te communiceren.

Intris levert reeds meer dan 20 jaar all-in softwarediensten, exclusief gericht op het beheer van de geïntegreerde supply chain en zijn specifieke schakels. Alle oplossingen worden samen met de klant en vanuit de praktijk ontwikkeld, vanaf het in kaart brengen van de businessprocessen tot en met de start-up and running.

Intris is in dit opzicht een snel groeibedrijf. Samen met zijn collega-zaakvoerder Tony Vertenten werkte Patrick Van De Looverbosch op systemen om de goederenstroom te perfectioneren. Zij viseerden daarbij niet enkel de expeditiebedrijven en de transportondernemingen maar ook de verwerking van de douaneverordeningen en de opslag in magazijnen. De software werd uitgebouwd tot een omvattend geheel waarin alle havenactiviteiten geïmplementeerd werden.

Verscheidene havenbedrijven hebben in al die jaren de efficiëncy van het systeem onderkend. Intris kon logistieke bedrijven als Ahlers, de Wijngaard Natie, DP World, ASX-Ibeco, Rhenus, Steinweg, Aneka, Van Moer e.a. binnenhalen als klant. Zo'n 250 firma's behoren vandaag tot het vast cliënteel. "Wij bieden hen effectief oplossingen aan waarmee ze hun goederenstroom volledig onder controle krijgen", zegt Patrick Van De Looverbosch.

Sinds enkele tijd kijkt Intris ook over de grenzen heen. Het bedrijf is al actief in Nederland. Er wordt geprospecteerd in het Midden Oosten en in het Verre Oosten. Een sterke doorbraak blijft voorlopig nog uit maar op termijn moet die er beslist in zitten. "Toch moeten we ook de gevolgen van de latente economische crisis verrekenen", zegt Van De Looverbosch. "We voelen best aan dat het vandaag niet zo goed gaat in de haven. De klanten aarzelen, stellen hun orders uit, laten wachten op hun betalingen. Wij kunnen ons ondertussen gelukkig prijzen dat we desondanks nog steeds verder doorgroeien. Het gaat weliswaar wat moeizaam, maar toch."

Intris tekent vandaag voor een omzet van zowat 6 miljoen euro. Het bedrijf stelt 45 mensen tewerk. Intris is overigens altijd op zoek naar bijkomende ontwikkelaars en netwerkspecialisten.