Nieuws Antwerpen Investering van 40 miljoen euro in 8 windturbines in Antwerpse haven

Investering van 40 miljoen euro in 8 windturbines in Antwerpse haven

Investering van 40 miljoen euro in 8 windturbines in Antwerpse haven

ANTWERPEN – Vleemo, een samenwerking tussen de Vlaamse energiebedrijven Polders Investeringsfonds en Aspiravi, investeert ruim 40 miljoen euro in 8 windturbines in het zuidelijk deel van de Antwerpse haven op rechteroever. De aankondiging gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel en havenschepen Annick De Ridder.

De 8 windturbunes worden geplaatst op 7 nieuwe locaties en 1 locatie waar een ouder type windturbine vervangen wordt door een nieuw type met hogere energieopbrengst, een eerste zogenaamd repowering project. Voor 2 locaties loopt nog een beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Vleemo heeft recent de beslissing genomen om een nieuw type radar aan te schaffen waarvan verwacht wordt dat deze een grote hulp zal betekenen voor ornithologen om het gedrag van vogels in de buurt van de windturbines in kaart te brengen. Dat onderzoek zou het pad moeten effenen om in de komende jaren nog vele tientallen windturbines bij te bouwen in het havengebied.

Participatie

Vleemo en haar aandeelhouders hebben vastgesteld dat er heel wat vraag is bij inwoners van Antwerpen en omliggende gemeenten om te kunnen participeren in de energietransitie. Daarom werd samen met Hefboom de coöperatieve vennootschap Wind voor “A” opgericht. De doelstelling van de coöperatie is om via achtergestelde leningen middelen te verschaffen om de verdere uitbouw van de windparken in de haven op rechteroever mogelijk te maken.

Vanaf 15 juni 2019, Internationale Winddag, zal via de website www.windvoora.be en via de banken die mee voor de ondersteuning zorgen, kunnen ingetekend worden op het kapitaal van de coöperatieve vennootschap.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.