Iristick en Rods&Cones brengen slimme bril voor chirurgen op de markt

ANTWERPEN – Medisch softwarebedrijf Rods&Cones en Antwerps technologiebedrijf Iristick brengen samen een slimme bril voor chirurgen op de markt. Met de camerabril kunnen chirurgen vanuit de operatiekamer om assistentie vragen en live beelden delen.

De camerabrillen van het Antwerpse Iristick worden speciaal gemaakt voor allerhande industriële toepassingen. Chirurgen zijn echter vaak geïsoleerd van veel ondersteunende systemen door de veiligheids- en steriliteitswetgeving. “Maar dankzij het softwareplatform van Rods&Cones, op maat gemaakt voor onze slimme bril, kunnen chirurgen gemakkelijk verbinding maken, inzoomen op de kleinste details en meer succesvolle operaties uitvoeren”, vertelt Johan De Geyter, ceo van Iristick.

De software van Rods&Cones is de enige oplossing die chirurgische assistentie op afstand biedt. Bovendien is die volledig voorzien op een steriel werkomgeving, zo kunnen alle functies vanop afstand bediend worden, zonder dat de chirurg de bril moet aanraken.

“We hebben de noodzaak uit de eerste hand gezien in ziekenhuizen in heel Europa en tests tonen aan dat er onmiddellijk voordelen zijn, zowel vanuit het oogpunt van de efficiëntie als van de kosten”, vertelt Bruno Dheedene, mede-oprichter en ceo van Rods&Cones. “En gezien het feit dat de brillen overal met een internetverbinding kunnen worden gebruikt, is er een enorm potentieel voor het gebruik ervan in afgelegen locaties waar assistentie voor chirurgen in beperkte mate mogelijk is.”