Nieuws Antwerpen Is dit de oplossing voor de Antwerpse files?

Is dit de oplossing voor de Antwerpse files?

Is dit de oplossing voor de Antwerpse files?

ANTWERPEN – De bouwsector en stedelijke distributie creëren enorm grote volumes aan logistiek transport in de stad. Dat materiaal wordt nog steeds overwegend getransporteerd via de weg. Antwerpen Multimodale Bouwlogistiek (AMB) zal aan het Asiadok een terrein uitbaten om palletten met bouwmaterialen over het water te vervoeren.

Een jaar geleden lanceerden Slim naar Antwerpen en AG VESPA een oproep voor een 1-jarig pilootproject stedelijke logistiek via binnenvaart om kennis en inzichten te verwerven. Uit de inzendingen is de tijdelijke vennootschap AMB geselecteerd, die speciaal voor dit project werd opgericht door Blue Line Logistics en bouwmaterialenhandelaren J. Janssens & Zonen en De Rycke Gebroeders nv.

Binnen AMB zal Blue Line Logistics zorgen voor de aan- en afvoer van goederen via de waterweg naar de overslagplaats. Bouwmaterialenhandelaren J. Janssens & Zonen en De Rycke zorgen voor de flow van bouwmaterialen, het beheer van de voorraad ter plaatse en de levering naar de nabijgelegen werven. Daarnaast willen zij ook bouwafval afvoeren.

Geschikte hub

De projectlocatie is een terrein van 4.000 m² aan het Asiadok dat door Havenbedrijf Antwerpen werd overgedragen aan AG VESPA. Het gaat om het Asiadok in afwachting van een meer permanente infrastructuur en los- en laadkade.

“Wij gaan dit terrein inrichten voor het overslaan en stockeren van bouwmaterialen. Wij zullen omheiningen en verharding voorzien. Dat maakt deel uit van het experiment”, zegt Antoon Van Coillie van Blue Line Logistics

“Graag betrekken we ook andere bedrijven bij de realisatie van dit project. Maar iemand moet de eerste stap zetten en tot actie overgaan. Er wordt zoveel gesproken over stadsdistributie, maar wij willen dit effectief doen”, zeggen Jos Janssens en Jo De Rycke.

De uitvoering van het project start in september. “Eens we bezig zijn, zullen we alle bewegingen analyseren en aan de stad Antwerpen en AG VESPA rapporteren, zodat zij kunnen evalueren of dit een haalbare kaart is. De site aan het Asiadok is alleszins een geschikte hub voor noordelijk Antwerpen”, besluiten de projectpartners.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.