Nieuws Antwerpen ITC Rubis slaat gassen over van schip in ketelwagen

ITC Rubis slaat gassen over van schip in ketelwagen

ITC Rubis slaat gassen over van schip in ketelwagen

rubisHet overslagbedrijf ITC Rubis heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen die geschikt is voor de rechtstreekse overslag van C3 en C4 gassen vanuit het schip in ketelwagens. De installatie is nu volledig operationeel.

Met de beslissing om dit type operatie te gaan aanbieden heeft ITC Rubis als tank terminal zijn core business uitgebreid. Naast de reeds bestaande opslag en overslag van C3 en C4 gassen van schip naar schip, kan het bedrijf deze producten nu ook overslaan van schip rechtstreeks in ketelwagens.

De hele operatie heeft geen tank als tussentijdse opslag nodig, wat wel het geval is bij vele andere tank terminals. Het schip pompt namelijk het product door een pijpleiding via een laadarm rechtstreeks in de ketelwagens. ITC Rubis is de enige locatie in de haven van Antwerpen waar deze operatie mogelijk is. Gezien de grote vraag om vloeibaar gemaakte gassen te importeren in het ARA-gebied en het feit dat er slechts enkele faciliteiten bestaan in deze regio die gassen kunnen opslaan en/of overslaan, zal de installatie de klant een hoogstnodige oplossing bieden.

Tevens zal deze operatie een belangrijke rol spelen  in het shiften van grote volumes van transport dat via de weg verliep naar het meer efficiënte en milieuvriendelijke transport per spoor. Dit zal onder meer een impact hebben op het terugdringen van de CO2-emissies in de haven van Antwerpen.

Naast de investering in de constructie van de overslaginstallatie zelf, heeft ITC Rubis ook geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn spoorinfrastructuur. In dit type overslag wordt het product door het schip via een laadarm door een pijpleiding rechtstreeks in de ketelwagens gepompt die verbonden zijn met het laadstation voor gasketelwagens. Dit laadstation werd uitgebreid van twee laadposities naar acht posities in totaal. Deze opzet zorgt ervoor dat het schip tegelijkertijd in vier ketelwagens kan pompen. Naast de uitbreiding van het laadstation heeft ITC Rubis ook de spoorcapaciteit uitgebreid door extra sporen te bouwen langsheen de gehele lengte van de terminal ten einde het stockeren en rangeren van de treinen te vergemakkelijken.

De installatie is geschikt voor alle vloeibaar gemaakte C3 en C4 gassen. Typische C4 gassen die behandeld worden zijn isobutaan, butadieen en crude C4 terwijl bij de C3 gassen propyleen het meest overgeslagen gas is. Er kunnen echter ook andere C3 en C4 gassen behandeld worden.

Flexibiliteit wordt steeds belangrijker in de tank terminal industrie. De klant van vandaag wil zijn product met de grootst mogelijke flexibiliteit bewegen in de markt. Gezien deze nood leek het voor ITC Rubis een logische beslissing om de nieuwe overslagoperatie van schip in ketelwagens te introduceren. Op deze manier biedt ITC Rubis klanten die geen opslagcapaciteit hebben op de terminal toch de mogelijkheid om hun producten over te slaan, wat voorheen niet mogelijk was door de logistieke beperkingen.

ITC Rubis Terminal Antwerp N.V. is een joint-venture tussen RUBIS, een onafhankelijke internationale operator die gespecialiseerd is in de downstream petroleum en chemicaliën sector en Mitsui, een van de meest gediversifieerde en uitgebreide handels-, investerings- en dienstverlenende bedrijven in de wereld.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.