Nieuws Antwerpen Jacobs Beton investeert 12,9 miljoen in Hemiksem

Jacobs Beton investeert 12,9 miljoen in Hemiksem

Jacobs Beton investeert 12,9 miljoen in Hemiksem

jacobsbetonJacobs Beton/AZR bouwt een nieuwe betoncentrale annex loskade langs de Schelde in Hemiksem. Het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver gaat er op het terrein van de voormalige cementfabriek Van den Heuvel zand, grint en industriële afvalstromen behandelen in een was- en scheidingsinstallatie en tevens beton aanmaken.  Er zullen zo’n 400.000 ton producten geladen en gelost worden. Het gaat om een investering van in totaal 12,9 miljoen euro.

De oude bedrijfssite van de cementfabriek Van den Heuvel aan de Herbekestraat in Hemiksem stond al geruime tijd leeg. Jacobs Beton/AZR uit Sint-Katelijne-Waver gaat de locatie nu een nieuwe invulling geven en zal er jaarlijks ruim 400.000 ton zand, grint en industriële afvalstromen behandelen. Die grondstoffen zullen ter plaatse op innovatieve wijze gezeefd en gewassen worden, waarna het terug zal worden weggevoerd om als grondstof te dienen in de bouwsector. Op hetzelfde terrrein komt ook een nieuwe betonentrale. Het geheel moet in september operationeel zijn.

Om haar transporten op duurzame wijze te kunnen organiseren, gaat Jacobs Beton/AZR in zee met  het overheidsbedrijf   Waterwegen & Zeekanaal (W&Z). Aannemer Artes Roegiers zal in opdracht van W&Z het op de site aanwezige maar sterk verouderde kaaiplateau afbreken en vervangen door een nieuwe laad- en loskade. Dat zal gebeuren binnen het kader van het kaaimurenprogramma van de Vlaamse overheid. Dat werd in 1998 opgestart en deed ondertussen al 175 bedrijven de stap zetten naar watergebonden transport, met positieve gevolgen voor het milieu en de mobiliteit in Vlaanderen. Conform het programma zijn 80% van de kosten voor de kade – in totaal ruim 2,4 miljoen euro – voor rekening van W&Z, de rest voor Jacobs Beton/AZR.

W&Z maakt van de gelegenheid gebruik om in uitvoering van het geactualiseerd Sigmaplan de Scheldeoever lokaal te verhogen. De nieuwe kade en de aansluitende oeververdediging zullen over een lengte van 112 meter op Sigmahoogte worden gebracht (8,35 m). Dat moet de industriezone in Hemiksem en de wijdere omgeving in de toekomst beter beschermen tegen mogelijke overstromingen. De kosten voor dit deelproject – 556.000 euro – zullen volledig worden gedragen door W&Z.

Jacobs Beton/AZR is een expansief familiebedrijf dat vanuit Sint-Katelijne-Waver opereert. De groep rond de familie Jacobs controleert met Jacobs Beton/AZR, EKP Recycling, Jacobs Prefab en B&D Systems in totaal vier bedrijven. De groep wordt aangestuurd door de broers Erik en Kurt Jacobs en stelt onderhand zo’n 40 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Opnieuw 12 faillissementen

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Antwerpen, heeft in haar zitting van 3 juni het faillissement van 12 bedrijven en zelfstandigen… Lees meer