Nieuws Antwerpen Jan Raes gaat tijdelijk Opera Ballet Vlaanderen leiden

Jan Raes gaat tijdelijk Opera Ballet Vlaanderen leiden

Jan Raes gaat tijdelijk Opera Ballet Vlaanderen leiden

ANTWERPEN – De raad van bestuur van Opera Ballet Vlaanderen heeft Jan Raes, broer van sportjournalist Frank Raes, aangesteld als algemeen directeur ad interim, voor een periode van acht maanden vanaf half februari. Eind vorig jaar zette Opera Ballet Vlaanderen de samenwerking met Bart van der Roost stop wegens een verschil in visie over de organisatie.

“We zijn blij dat we op deze korte termijn kunnen rekenen op de enorme ervaring van Jan Raes om de continuïteit van ons huis te waarborgen”, zegt voorzitter André Gantman. “Ondertussen wordt de procedure opgestart om een algemeen directeur aan te werven.”

Jan Raes, dwarsfluitist van opleiding, werd na een periode van verschillende functies in het muziekonderwijs intendant van het toenmalig Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Daarna volgde het algemeen directeurschap van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergievfestival. De laatste jaren en tot einde vorig jaar was hij algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Uitstekend 2019

Cultuurhuis Opera Ballet Vlaanderen heeft 2019 in totaal 157.147 bezoekers aangetrokken over al zijn activiteiten heen. In eigen huis ging het om ruim 135.000 bezoekers, oftewel 5.300 meer dan in 2018. 46 procent van de ticketkopers bleek bovendien nieuw in de database.

De gemiddelde zaalbezetting per voorstelling steeg met 13 procent in vergelijking met de voorbije twee jaren, naar 85 procent. Dat maakt van 2019 op dat vlak het op één na beste jaar ooit voor Opera Ballet Vlaanderen. “Dit zijn prima cijfers voor een jaar vol verandering”, stelt de directie. “In Antwerpen komen we uit de cijferdip die veroorzaakt werd door de werken rond het operagebouw en vorig jaar kenden we bij de opera de wissel van artistiek leiderschap van Aviel Cahn naar Jan Vandenhouwe.”

Opera Ballet Vlaanderen won in 2019 ook de titel Opera House of the Year bij de International Opera Awards.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.