Nieuws Antwerpen "Jobstudenten zijn goud waard"

"Jobstudenten zijn goud waard"

"Jobstudenten zijn goud waard"

jobstudentHet aanbod aan studentenjobs lag dit jaar 8,7 procent hoger dan in 2013, zelfs 13,5 procent hoger dan in 2012. Het aanbod was het hoogst in de maand juni. Ook is er vanaf april een stijging in een aantal jobs te noteren, want dan breken net de maanden met vakantie en verlengde weekends aan.

“Jobstudenten zijn goud waard. Ze zijn makkelijk inzetbaar, enthousiast om bij te leren en verlichten de werkdruk. De jobstudenten zelf doen een pak ervaring op, een meerwaarde voor hun latere beroepsleven”, zegt Karel Van Eetvelt van de werkgeversfederatie Unizo. De versoepeling van het studentenstatuut is volgens Unizo zeker een reden voor de stijging van het aantal jobs, naast bovengenoemde win-win voor werkgevers en jobstudenten.

Toch kan het systeem volgens Van Eetvelt nog soepeler. “Werkt een jobstudent een paar uur, dan verliest hij meteen een hele dag. Terwijl heel wat sectoren net behoefte hebben aan een urensysteem of een systeem met halve dagen”. De ondernemersorganisatie vraagt om het systeem te herbekijken.

Traditioneel zijn het meest jobstudenten actief tijdens de zomer. Dat blijkt eveneens uit een eerdere rondvraag van Unizo. Zo doet 6 of 10 hoofdzakelijk of enkel tijdens de zomermaanden een beroep op jobstudenten. Bijna een derde van de ondernemers heeft het hele jaar door jobstudenten in dienst. Iets meer dan de helft benut de volle 50 dagen waaronder studenten onder het studentenstatuut kunnen werken. De helft van de ondervraagde ondernemers wil een omschakeling naar een urensysteem in plaats van dagensysteem. Net geen 4 op 10 wil met halve dagen kunnen werken. Volgens Unizo is het noodzakelijk om het systeem van studentenarbeid opnieuw te bekijken.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Unizo de wedstrijd ‘Jobstudent van het Jaar’. De verkiezing is vooral een beloning voor ‘werkgrage’ jongeren en hun werkgevers. Werkgevers die hun jobstudent willen nomineren, kunnen dat nog tot 20 augustus e.k. via www.jobstudentvanhetjaar.be. De nationale winnaar krijgt een extra maandloon. De provinciale winnaar ontvangt een leuk geschenkenpakket.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.