Nieuws Antwerpen Jurgen Willems is de vijfde innovatieheld van 2014

Jurgen Willems is de vijfde innovatieheld van 2014

Jurgen Willems is de vijfde innovatieheld van 2014

DSC_1485Jurgen Willems is de vijfde innovatieheld van 2014. Het Innovatiecentrum verkoos hem omdat hij illustreert hoe een tweede generatie van een familiale kmo de innovatiestrategie kan verderzetten, maar vooral ook succesvol kan aanpassen aan evoluties in technologie en wijzigende marktnoden.

25 jaar geleden startte Jos Willems in Tremelo (Baal) de zetterij Willems-Everaerts (handelsnaam Style) op, gericht op de preprocessing van boeken. Initieel lag de focus vooral op de producie van wetgevende publicaties, later ook educatieve boeken, kinderboeken en romans. Jos Willems had van in het begin begrepen dat er mogelijkheden lagen om het productieproces van een boek efficiënter te maken en stak daarom veel energie in stelselmatig verbeteren van het proces.

In 2003 en 2006 kwamen respectievelijk de zonen Jurgen en Jordy aan boord van het bedrijf en al vrij snel delegeerde Jos zijn taken als afgevaardigd bestuurder aan Jurgen. De naam van het bedrijf veranderde naar Crius Group. De 2de generatie zag in dat de digitale evolutie ook de uitgeverswereld zou veranderen en startte met de uitbouw van kennis om haar diensten in die richting uit te breiden. Het bedrijf organiseerde zich rond 3 pijlers: Publishing Services met daaronder de traditonele boekenproductie, Data Services om data te structureren voor verschillende mediakanalen en de technologieafdeling die werk maakt van content en workflow management. Die strategische keuze gaf Crius snel een voordeel tov toenmalige andere traditionele prepress-bedrijven, een voorsprong waarvan het bedrijf nu nog steeds kan profiteren.

Maar op de lauweren zitten is er niet bij. De markt verandert continu en dus ook Crius. Meer nog, het bedrijf stelt zich meer en meer op als partner om uitgeverijen te helpen bij het maken van de transitie naar digitaal. E-boeken, apps, webites…de uitdaging is om content optimaal te ontsluiten naar alle kanalen die de finale consument wenst. Enkele jaren terug leerde Crius, ondersteund door het Innovatiecentrum, de weg kennen naar het IWT en iMinds. Innoveren vereist (risicovol) geld en subsidies zijn dan een aardige duw in de rug om nog sneller stappen vooruit te zetten. 3 gesubsidieerde innovatieprojecten dragen al bij tot nieuwe ontwikkelingen.

Geen enkele sector kan nog zeggen dat hij onaantastbaar is voor de nieuwe digitale technologiën die zich nu al aanbieden. Maar uiteraard betekent nieuwe technologie niet noodzakelijk het einde van bestaande producten. De boekenverkoop mag dan wel dalen, het boek blijft nog steeds een geliefd product in de markt. Jurgen Willems ziet momenteel nog een surplus in het combineren van papier en digitaal. Of zoals hij het zelf stelt: ‘wij evolueren meer en meer naar een IT bedrijf, maar wel met respect voor het papieren product.’

Met de reeks Innovatiehelden zetten we ondernemers in de kijker. Meer specifiek diegenen die passioneel op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten een stap vooruit te helpen in hun eigen doelstellingen. Ze zijn een inspiratiebron voor andere ondernemers en ondernemers-in-spe. Voor ons zijn het die innovatiehelden die in de toekomst het verschil gaan maken voor de Vlaamse economie. Laat je ook inspireren door de de andere Innovatiehelden van 2014.

Bekijk hier de video van Jurgen waar hij zijn verhaal doet.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.