Nieuws Antwerpen Kandijsticks van Candico hip op feestjes en parties

Kandijsticks van Candico hip op feestjes en parties

Kandijsticks van Candico hip op feestjes en parties

candicoDe overname enkele jaren terug van Candico door de Tiense Suikerraffinaderij is voor het bedrijf duidelijk een goede zaak geweest. De producent van kandijsuiker uit Merksem werkt vandaag voor nagenoeg de hele wereld. “Wij draaien voluit”, zegt plantmanager Kurt Sas trots.

Candico heeft een merkwaardige ontwikkeling achter de rug. Antwerpen was in de vorige eeuwen een internationaal centrum voor de verwerking van suiker. In de 19de eeuw draaiden meer dan 40 suikerraffinaderijen in de stad. In de langzame fusiebeweging is uiteindelijk enkel Candico overeind gebleven. Het bedrijf had zich gespecialiseerd in de aanmaak van kandijsuiker, een typisch Antwerps product.

Ook Candico kon het evenwel finaal niet harden en diende uiteindelijk opgevist te worden door de Tiense Suikerraffinaderij, een brok Vlaamse trots die dan zélf weer in handen kwam van de Duitse groep Südzucker. De eerste contacten met Tiense werden al in 1969 gelegd. De volledige overname volgde in 2010.

“Het zijn inderdaad woelige jaren geweest”, zegt Kurt Sas “maar sinds enkele tijd ligt dat verleden achter ons. Wij werken nu op verschillende toekomstgerichte projecten. Initiatieven ook die ons groei garanderen. Binnen de groep van Tiense Suiker en Südzucker hebben wij een heel eigen plaats gekregen. Daardoor werken we niet langer alleen maar voor de vrij kleine Belgische markt maar voor de wereldmarkten. Wij exporteren nu naar de Verenigde Staten, Rusland, Egypte, Singapore….”

Candico heeft na al die tijd nog slechts één grote Europese concurrent. Toevallig dan nog weer een Duits bedrijf.

Vanuit Merksem gaan op die manier hele ladingen kandijsuiker de wereld rond. Kandijsuiker in al zijn alternatieven zoals kandijcassonade, kandijstroop, kandijsticks enz. Die kandijsticks, een vrij recente productinnovatie zijn vandaag hip op feestjes en parties.

Opmerkelijk: Candico werkt voor enkele speciale projecten samen met de nabijgelegen beschutte werkplaats Werminval. De werknemers van het bedrijf voeren al meer dan 30 jaar specifieke opdrachten uit voor het suikerbedrijf. Ze leveren hoogstaand kwaliteitswerk in het feit dat ze vaak lange tijd erg geconcentreerd met een opdracht kunnen bezig zijn. “We komen op die manier in een win/win situatie” zegt Bart Embrechts van Candico.

Bij Candico zelf werken vandaag zo’n 70 man. De fabriek draait op volle toeren.

Het productie-assortiment van vandaag zowat 150 verschillende producten bestaat volgens Isabelle Roelandts van Tiense voor 34% uit rietsuiker, 44% cassonade, 16% kandijsuiker, 6% siroop en 1% sticks. 60% van de totale productie gaat naar de retailsector, 40% naar de industrie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.