Nieuws Antwerpen Kapellen fiscaal bedrijfsvriendelijkste gemeente

Kapellen fiscaal bedrijfsvriendelijkste gemeente

Kapellen fiscaal bedrijfsvriendelijkste gemeente

kapellenKapellen is voor alle types ondernemingen in de brede regio rond Antwerpen onmiskenbaar fiscaal de beste vestigingsplaats. De fiscale gps van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland laat daar geen twijfels over bestaan. Waar ga je als ondernemer liever niet naartoe? Naar Zwijndrecht en Kruibeke.

De tool van Voka bevat alle belastingreglementen van de lokale besturen in Antwerpen-Waasland voor de onroerende voorheffing, de provinciebelasting, de vestigingstaks, de drijfkracht en de reglementen voor tanks en vergaarbakken. Op basis van enkele gegevens berekent de gps vervolgens de goedkoopste en de duurste gemeente voor het type van uw onderneming. De gps gaat daarbij uit van enkele type-ondernemingen in de categorie dienstenbedrijf, productie-KMO en groot industrieel bedrijf.

Voor het dienstenbedrijf gaat de gps uit van een oppervlakte van 700 vierkante meter waarvan 125 bebouwd. In Kapellen betaalt dit type bedrijf 14.423 euro aan belastingen. In Kruibeke evenwel 31.345 euro. Na Kapellen halen respectievelijk Aartselaar, Schilde, Brasschaat en Zoersel de top-5 van de meest gunstige vestigingsplaatsen.

Kruibeke wordt in de top van de minst gunstige vestigingsplaats onmiddellijk gevolgd door Niel, Stekene, Hemiksem en Boom.

Voor een KMO met productie lopen de verschillen flink op. Een productiebedrijf met een oppervlakte van 10.036 vierkante meter waarvan 6.135 bebouwd en met 6000 KW aan vermogen zit het goedkoopst in Kapellen en Schilde. Daar wordt 39.924 euro betaald. In zeven gemeentes betaalt de KMO evenwel liefst vijf keer meer belastingen: Schelle, Kontich, Wijnegem, Mortsel, Niel, Schoten en Zwijndrecht. Die rekenen meer dan 200.000 euro aan belastingen aan. Koploper Zwijndrecht rekent zelfs zes keer zoveel aan als Kapellen. Vooral de drijfkrachtbelasting weegt voor een KMO met productie erg zwaar door.

Ook een groot industrieel bedrijf vestigt zich het best in Kapellen. Schilde, Brasschaat, Zoersel en Malle volgen elkaar op in de top-vijf. Waar moet je als industrieel bedrijf bij voorkeur niet naartoe: Zwijndrecht, Niel, Schoten, Kruibeke en Kontich.

Uiteraard zijn de meeste grote bedrijven enkel in en om de haven gesitueerd. Voor grote ondernemingen heeft Antwerpen de relatief beste voorwaarden Zwijndrecht is in alle opzichten op het vlak van fiscaliteit het duurst. Vooral de provinciebelasting en de drijfkrachtbelasting maken daarbij het verschil. In dit verband is de aftopping van de drijfkrachtbelasting van de stad Antwerpen een sterk positief punt, merkt Voka nog aan.

Voka berekent overigens gratis voor zijn leden de fiscale gps. Een mail naar belangenbehartiging.aw@voka.be volstaat Belangrijk daarbij is dat het KI en de oppervlakte meegegeven kunnen worden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.