Nieuws Antwerpen Kapelse Stenabo speelt cruciale rol bij herstelling Berendrechtsluis

Kapelse Stenabo speelt cruciale rol bij herstelling Berendrechtsluis

Kapelse Stenabo speelt cruciale rol bij herstelling Berendrechtsluis

ANTWERPEN/KAPELLEN – In opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen voert aannemer Herbosch-Kiere de nodige herstellingswerken aan de Berendrechtsluis uit. Als specialist in betonboringen en -zaagwerken gaf Stenabo hierbij specifieke ondersteuning. Het Kapelse bedrijf had als opvallende opdracht de beschadigde betonwand in stukken te zagen om die zo gemakkelijker weg te halen.

Eind vorig jaar geraakte de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven beschadigd. Een schip was bij het buiten varen tegen de sluiswand gebotst. Dat zorgde voor ernstige scheuren in de sluiswand, met als gevolg dat het water binnen stroomde in de sluiskelder. Naar verluidt zou de sluiswand 12 cm naar binnen gekomen zijn.

De beschadigde sluiswand kon onmogelijk in één geheel weggehaald worden. Om dat praktisch haalbaar te maken, kwam Stenabo in actie. Medewerkers van Stenabo verdeelden de grote betonnen sluiswand van 16 op 7 meter in 12 kleinere delen met een kabelzaagmachine. Sommige delen hebben nog altijd een gewicht van 34 ton. Een 280 ton-kraan tilde de betonstukken op en legde ze weg op een ponton in het water.

Bijzonder project

Naast de betonboringen en de zaagwerken voerde het team van Stenabo zelf ook de chemische verankeringen uit, zodat nieuwe betonwapening in de zijwanden en de vloer kunnen worden geplaatst. Het Kapelse betonboringsbedrijf  werkte 10 dagen full continu aan deze boor- en zaagopdracht.

“Wij werken als onderaannemer geregeld mee aan de renovatie van kaaimuren bijvoorbeeld. Maar de herstelling van een sluiswand gebeurt eerder zelden. Het gaat hier om een belangrijk onderdeel van de haveninfrastructuur die onmisbaar is voor de optimale werking van de Antwerpse haven. Dat maakt dit project voor ons ook zo bijzonder”, licht Stefan Nabarro van Stenabo toe.

Het betonboringsbedrijf Stenabo, iets meer dan 25 jaar actief, heeft 23 medewerkers in dienst, waarvan 17 personeelsleden effectief de werken uitvoeren.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.