Nieuws Antwerpen Katoen Natie bouwt magazijnen in Estland

Katoen Natie bouwt magazijnen in Estland

Katoen Natie bouwt magazijnen in Estland

katoen natie drieKatoen Natie maakt van Estland zijn transitcentrum voor het vervoer van goederen naar Rusland. De Antwerpse logistieke dienstverlener nam in 2009 al het lokale bedrijf Univeem Eesti over. Dat werd later omgebouwd tot Katoen Natie Eesti. Vandaag beschikt het bedrijf over 40.000 vierkante meter aan magaijnen. Dit moeten er tegen 2015 60.000 worden. Daartoe zijn bijkomende terreinen in gebruik genomen in de vrijhandelszone van het havengebied Manga, vlakbij de hoofdstad Tallin..

Katoen Natie oriënteert zich in toenemende mate naar het vroegere Oostblok. Het bedrijf gebruikt daartoe Estland als een logistieke draaischijf. De lokale dochter Katoen Natie Eesti wordt uitgebouwd tot een platform voor de ontvangst, de opslag en de distributie van cacaoproducten, petrochemische producten en consumptiegoederen. Het gaat dan niet enkel om de lokale activiteiten maar ook om transit naar Rusland.

“Rusland ontwikkelt zich maar is nog vrij duur in vergelijking met het kleine buurland Estland”, zegt topman Fernand Huts. “In Estland is ook plaats terwijl de ligging van het land binnen Europa en de NAVO zekerheden biedt.” Huts loofde eerder al de macro-economische voordelen van Estland: de havens zijn er tijdens de winter bereikbaar, de regering geeft er de vrije markt alle kansen, je betaalt er geen vennootschapsbelasting, het land heeft helemaal geen schulden en de Esten zijn als partners heel erg betrouwbaar.”

De investering van in totaal 35 miljoen euro in Estland heeft geen gevolgen voor de activiteiten van de groep in Antwerpen. Huts had er in de uitlopers van een conflict met de Antwerpse vakbonden en het havenbestuur eerder al mee gedreigd om niet langer meer te investeren in Antwerpen. Volgens Huts gaat het in Estland gewoon om aanvullende trafieken. Katoen Natie sloot eerder een contract af met een producent van plastics uit het Midden Oosten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.