Nieuws Antwerpen Katoen Natie investeert in Elia

Katoen Natie investeert in Elia

Katoen Natie investeert in Elia

eliakeFernand Huts en Katoen Natie hebben 120 miljoen euro uitgetrokken om een participatie van 5% te nemen in de hoogspanningsnetbeheerder, Elia. Het Antwerpse  havenbedrijf Katoen Natie is daarmee meteen ook de grootste privé-aandeelhouder.

Elia heeft een heel eigen positie in het Belgische energieverhaal. Het bedrijf controleert het hele hoogspanningsnet. De onderneming is in handen van de gemeentelijke holding Publi-T en van de aanverwante energie-intercommunales. Het bedrijf heeft al die jaren een vrij discreet bestaat geleid. In het licht van de vermeende tekorten op de Belgische elektriciteitsmarkt liet het dan toch voorzichtig van zich horen.

De instap van Katoen Natie in Elia komt als een complete verrassing. Fernand Huts heeft de aandelenparticipatie kennelijk buiten de beurs om gekocht. Omdat hij meteen 5% van de aandelen in portefeuille heeft diende hij zich te melden bij de beursinstanties.

Waarom hij precies een participatie nam in Elia is niet meteen heel duidelijk. “Wij willen de balans van Katoen Natie versterken”, zei hij tot de redactie van De Tijd. Huts is van oordeel dat Elia een goed geleid bedrijf is met een heel eigen technologie en knowhow. Hij gaat ervan uit dat de onderneming op een kruispunt van wegen staat. Elia gaat ofwel verder op de weg van het Belgische netbeheer of slaat met zijn aanbod aan technologie internationale richtingen in. Elia kocht eerder al een participatie in een Duitse netbeheerder.

Katoen Natie zelf is helemaal toegespitst op de logistieke bewegingen in de internationale havens. Het bedrijf heeft daartoe een internationaal netwerk uitgebouwd. Technologisch heeft het bedrijf zich dan eerder wél al geëngageerd in de markten van de zonnepanelen en de windenergie.

Katoen Natie werd eerder deze maand uitgeroepen tot “Onderneming van het jaar.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.