Nieuws Antwerpen Katoen Natie wordt ingenieursbedrijf

Katoen Natie wordt ingenieursbedrijf

Katoen Natie wordt ingenieursbedrijf

indaverMet de overname van afvalbeheerder Indaver werkt Katoen Natie zich verder op tot een gerespecteerd ingenieursbedrijf. Het logistiek bedrijf van Fernand Huts legde ineens 416 miljoen euro op tafel voor de aandelenparticipatie van het Nederlandse Delta in het Antwerps bedrijf.

Fernand Huts slaagt er op die manier in om Indaver te verankeren in Vlaanderen. De belangstelling voor het afvalbedrijf was immers groot. Niet in het minst van de Franse groep Suez Environnement. De Fransen lieten duidelijk uitschijnen dat ze Indaver wilden inpassen in hun internationale strategie. Op die manier zou het beslissingscentrum bij de afvalverwerker ongetwijfeld verschoven zijn naar Parijs.

Er waren overigens nog wel meer kandidaat-overnemers. Zo het Chinese Fosun, de groep Waterland en het Zweedse EQT. Het lijkt erop dat Fernand Huts iedereen te snel af was. De gesprekken verliepen vrijdag in die mate vlot dat zelfs de voorzitter van Delta, Arnoud Kamerbeek zich helemaal niet voorgesteld had dat er nog diezelfde dag zou getekend worden.

De verkoop van Indaver door Delta is voor de Nederlanders een pijnlijke zaak. Het bedrijf uit Middelburg heeft zich duidelijk verkeken op de sector van de groene energie en heeft de schuldenlast hoog opgestapeld. Met de verkoop van Indaver krijgt het bedrijf vers geld binnen.

Katoen Natie zet op die manier opnieuw een strategisch belangrijke stap. Het bedrijf oriënteert zich  in de richting van de energiesector. Op die manier wordt Katoen Natie een ingenieursbedrijf dat belangstelling heeft voor alle vormen van energieproductie. Enkele tijd terug nam het bedrijf al een participatie in het energietransportbedrijf Elia. Katoen Natie heeft overigens steevast geïnvesteerd in groene energie. Dat Indaver in de afvalverbranding ook stroom produceert zal de belangstelling voor het bedrijf ongetwijfeld versneld hebben.

Met zowat 1700 personeelsleden behoort Indaver onderhand tot de top van de Europese afvalverwerkingssector. Verleden jaar werd een omzet gerealiseerd van liefst 533 miljoen euro.

25% van de aandelen zijn nog in handen van de Vlaamse overheidsholding VMH en zes bedrijven. Katoen Natie heeft al laten uitschijnen dat het bereid is om hen dezelfde prijs te betalen voor hun aandelen als Delta.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.