Nieuws Antwerpen KBC-toren is aan restauratie toe

KBC-toren is aan restauratie toe

KBC-toren is aan restauratie toe

kbckbckbcDe gevel van de KBC-toren in Antwerpen krijgt een grondige restauratie. De werken starten op maandag 10 maart e.k. In de achterliggende staalstructuur van de toren is in de loop van de jaren corrosie ontstaan. De geselecteerde aannemer brengt nu actieve kathodische bescherming aan om verdere corrosie tegen te gaan. Daarnaast ondergaat de gevelbekleding een grondige opknapbeurt waardoor het sinds 1981 beschermde monument nog meer uitstraling krijgt.

De KBC-toren zal daardoor een tijdje in steigers staan, maar de hinder voor omwonenden, passanten en KBC-medewerkers blijft minimaal. Ook de startende ondernemingen die sinds kort zeven verdiepingen van de KBC-Toren inpalmen in het kader van het project Start It @KBC zullen geen overlast ondervinden.

De KBC-Toren in Antwerpen, met uitzicht op de Meir, was met zijn 87,5 meter de eerste Europese wolkenkrabber en een icoon van art-deco. De bouw van de toren, ook wel gekend als de Boerentoren, werd in 1931 voltooid. Later werden de panoramazaal en het KBC-logo nog bovenop de toren geplaatst, waardoor die nu 95,75m hoog is.

De architecten gebruikten een bouwtechniek die ook in veel Amerikaanse wolkenkrabbers terugkomt, zoals o.a. The Empire State Building. Die techniek maakt gebruikt van staalstructuren waarrond het gebouw wordt opgetrokken. Door geleidelijk indringend vocht langs de buitengevels heeft die staalstructuur na meer dan 80 jaar op een aantal plaatsen te kampen met corrosie.

De staalstructuur zelf kan uiteraard niet vervangen worden. Daarom brengt de aannemer actieve kathodische bescherming (ook gekend als impressed current cathodic protection, ICCP) aan via de buitenmuren. Concreet betekent dit dat in verschillende voegen keramische titanium-anodes geplaatst worden, waarmee de staalstructuur continu onder zeer lichte elektrische stroom zal staan. Deze techniek gaat op duurzame en blijvende wijze zowel de gevolgen als de verdere ontwikkeling van roestvorming tegen en garandeert een stabiele materiaalstructuur van het stalen gebinte.

Wereldwijd maken aannemers al langer gebruik van ICCP voor de restauratie van gebouwen met staalstructuur, op scheepswerven of voor het onderhoud van pijpleidingen. Deze beproefde techniek wordt nu voor het eerst in België toegepast bij de grootschalige restauratie van een gebouw met een staalstructuur en bekleed met natuursteen.

In totaal worden er zo’n 7.000 anodes geplaatst, die samen op een jaar niet meer elektriciteit zullen gebruiken dan een gewone pc.

Ook kiest KBC ervoor gelijktijdig een algemene, lichte gevelreiniging uit te voeren voor het homogene uitzicht van de KBC-Toren. Verschillende gevelstenen liepen schade op door de achterliggende corrosie. Die stenen worden ofwel vervangen, ofwel op de gepaste wijze hersteld. Deze gevelreiniging omvat ook een moswerende behandeling, betonherstelling, nieuwe raamkitting waar nodig, controle van de loodbekledingen, vervanging van de PVC-afvoerbuizen door zinken exemplaren, een reiniging en nazicht van de daken en de terrassen, en een roestwerende behandeling en schilderbeurt voor 2 van de ijzeren trappen.

De werken verlopen in vier fasen tot eind 2014, per gevelzijde van het gebouw. De werken starten op 10 maart 2014 en zullen minstens tot december 2014 duren. Onder andere door die fasering probeert KBC de hinder voor de omwonenden, passanten, en medewerkers van de KBC-Toren en de omliggende gebouwen zoveel mogelijk te beperken.

KBC heeft gekozen voor een samenwerking met de firma Verstraete & Vanhecke NV uit Wilrijk. De firma is gespecialiseerd in renovatie- en restauratiewerken. Het bedrijf deed eerder de restauratie van de centraal station in Antwerpen, het Brusselse beursgebouw en het stadhuis van Gent.

Verstraete & Vanhecke gaat voor de kathodische bescherming samenwerken met de gespecialiseerde Nederlandse firma Vogel KB uit Zwijndrecht.

Het dossier voor de werken werd klaar gemaakt door Steenmeijer Architects uit Antwerpen dat al 30 jaar gespecialiseerd is in de conservatie, restauratie en herbestemming van monumentale en waardevolle gebouwen. Tot hun belangrijkste realisaties behoort de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Enkele jaren geleden werkten zij ook al voor KBC bij de verbouwing en herinrichting van de KBC-salons op de Grote Markt in Brussel. Steenmeijer werkte het ontwerp samen uit met Triconsult uit Lummen, een spin-off van de KU Leuven gespecialiseerd in het onderzoek van de standzekerheid, de versterken en de consolidatie van gebouwen en structuren alsook de studie, het onderzoek en de ontwikkeling van materialen en componenten.

De firma Kaefer zal de stellingen plaatsen. Kaefer België NV, uit Sint-Niklaas, is een dochteronderneming van Kaefer Isoliertechnik GmbH & Co. KG, uit het Duitse Bremen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer