Hélène Janssens en Erik Krosenbrink. Foto: Patrick De Roo

Kiel krijgt een biologische stadswinkel in voormalige Permeke-garage

ANTWERPEN KIEL - Met de biologische buurtwinkel van Milagro heeft Transit, ofwel de voormalige garage Permeke, op het Kiel er een nieuwe blikvanger bij. Na een paar dagen proefdraaien gaat de winkel zaterdag officieel open met een markt en een optreden.

Milagro is geen onbekende bij mensen die graag biologisch en rechtstreeks van de producent kopen en eten. In hun hoevewinkel bij de boerderij in de Groenenhoek in Aartselaar worden al jaren klanten bediend.

“Nu hebben we besloten om een stap naar de stad te zetten en daarbij lijkt Transit een ideale plek om ons te vestigen. Vooral omdat hier al een en ander gebeurt, sinds al verschillende andere ondernemers en producenten zich hier gevestigd hebben”, zegt Hélène Janssens. Zij is betrokken bij de verkoop van de producten.

In de nieuwe zaak op het Kiel wordt zo ongeveer alles aangeboden wat je van een biologische winkel mag verwachten. “Brood, wintergroenten en zuivel van geiten bijvoorbeeld. Dat zijn producten die in eigen beheer worden gemaakt of gekweekt. Maar er zijn ook producten te koop van lokale collega’s. Zo bieden we ook vlees aan”, vervolgt Hélène Janssens.

 

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

“Dichter bij de klant”

In Aartselaar heeft Milagro vijftig hectare landbouwgrond en al flink wat jaren ervaring als het gaat om het verbouwen van natuurlijke producten. “Met onze stadswinkel willen we efficiënter werken en een groter publiek bereiken”, zegt landbouwer van Milagro Erik Krosenbrink.

Landbouwers zijn zelden prijszetters. Ze zijn meestal afhankelijk van wat grote inkopers voor hun producten willen betalen. De reden daarvoor is dat boeren bijna nooit een compleet eindproduct leveren voor de consument.

“Wij doen dat wel en dat betekent dat het niet altijd gemakkelijk is om onze producten bij de consument te krijgen. Dat is een probleem waarmee we in onze hoevewinkel in Aartselaar vaak te maken krijgen. Met de opening van onze stadswinkel op het Kiel willen we daar verandering in brengen”, gaat Erik Krosenbrink verder.

Sinds de verlaten garage Permeke is omgevormd tot Transit, is het gebouw opnieuw tot leven gekomen. Behalve ateliers van producenten en kunstenaars zit er in de centrale hal van het gebouw een buurtcafé. Wie wil kan er iedere dag iets drinken en er zijn geregeld optredens tijdens de avonduren.

De winkel van Milagro is in de ruimte naast het café gevestigd. “Voorlopig verkopen we in onze winkel geen kant-en-klare voeding. Maar het is de bedoeling dat daar verandering in komt. Onder andere onze broodpudding zal op termijn terug beschikbaar zijn. En die kan je dan in het café bij een kop koffie opeten”, zegt Hélène Janssens.