Nieuws Antwerpen KION Group neemt ook merknaam Egemin over

KION Group neemt ook merknaam Egemin over

KION Group neemt ook merknaam Egemin over

kionDe Duitse KION Group legt 72 miljoen euro op tafel voor de overname van de divisie Handling Automation van de Egemin Group. 320 personeelsleden uit Zwijndrecht maken de overstap mee. De Duitsers nemen ook de merknaam Egemin over. De andere afdelingen van de Antwerpse groep krijgen als groep op termijn een nieuwe naam. Voor de 430 overblijvende werknemers verandert er in dit opzicht niets. De Egemin Group is eigendom van de Antwerpse holding Ackermans and van Haaren.

De KION Group uit Wiesbaden is een van de grootste leveranciers van heftrucks ter wereld, magazijntechnologie en aanverwante diensten en verhoogt met deze acquisitie het aantal merken in zijn portfolio tot zeven. Het Duitse bedrijf breidt zo zijn expertise en capaciteiten in systeemoplossingen voor interne logistiek substantieel uit.

De Handling Automation divisie van Egemin biedt gepersonaliseerde oplossingen voor de automatisering van magazijnlogistiek, distributiecentra en productieomgevingen. De divisie levert automatische magazijnsystemen, automatisch geleide voertuigen en vloerkettingbaansystemen. In het boekjaar 2014 genereerde die afdeling van de Egemin Group een omzet van ongeveer 76 miljoen euro met zo’n 320  gespecialiseerde medewerkers.

De andere divisies van de Egemin Group, Process Automation, Life Sciences, Infra Automation en Consulting and Services maken geen deel uit van deze overname en zullen hun activiteiten verderzetten onder een nieuwe merknaam die binnenkort bekendgemaakt wordt. Dit bedrijf blijft in handen van de Antwerpse holding Ackermans and van Haaren..

“Door de overname van de logistieke automatiseringsactiviteiten van Egemin versterkt de KION Group zijn expertise en mogelijkheden in het ontwerp en beheer van complexe automatiseringsprojecten voor de toekomst. Geautomatiseerde goederenbehandeling zal een cruciale rol spelen in Industry 4.0 aangezien ze de visie van intelligente magazijnen en fabrieken bevorderen,” zei Gorden Riske, CEO van de KION Group, bij de ondertekening van de overeenkomst. “De snel groeiende markt voor geautomatiseerde logistiek en goederenbehandelingssystemen is een ander gebied waar we een leidinggevende speler willen worden. Egemin Automation en de KION Group hebben samen een groot potentieel voor innovatie dat ons zal toelaten om de best mogelijke oplossingen te bieden om onze klanten vooruit te helpen.”

Voor Egemin Automation creëert de overeenkomst enorme opportuniteiten voor al zijn divisies. Jan Vercammen, CEO van Egemin Automation, benadrukt: “Egemin Automation werkt al verschillende jaren nauw samen met de merken van de KION Group. Door deel uit te maken van de KION Group zijn er enorme groeikansen voor de divisie Handling Automation. En het laat de vier andere divisies van de Egemin Group toe zich te richten op hun kernactiviteiten.” Jan Vercammen zal Egemin Automation leiden binnen de KION Group en rechtstreeks rapporteren aan Gorden Riske, CEO van KION.

Egemin Automation zal in de KION Group geïntegreerd worden als een onafhankelijk bedrijf onder de merknaam Egemin Automation en zal verantwoordelijk zijn voor de projectbusiness van de groep op gebied van systeemoplossingen en automatisering. Meer in het bijzonder zal de intralogistics systems (ILS) business van het KION-merk STILL nauw verbonden zijn met de automatiseringsactiviteiten van Egemin.

“Ackermans and van Haaren is sinds 1999 aandeelhouder van de Egemin Group” stelt Luc Bertrand, CEO van AvH en Voorzitter van de raad van bestuur van de Egemin Group. “In deze periode van 15 jaar heeft een weldoordachte strategie en professionalisme het bedrijf naar een leidinggevende positie gebracht in verschillende gebieden van automatisering. Wij zijn blij om zowel Handling Automation als de andere divisies de nieuwe mogelijkheden te bieden die zij verdienen. Deze overeenkomst laat hen toe om te groeien, elk met hun eigen know-how en markten.”

Een meer gerichte benadering geeft de divisies Process Automation, Life Sciences, Infra Automation en Consulting and Services anderzijds nieuwe mogelijkheden. Geert Stienen, huidige CFO van de Egemin Group zal het bedrijf leiden als CEO: “Deze transactie laat ons toe een gerichte business-strategie te ontplooien, op maat van de specifieke behoeften van de vier divisies. Het management en de Raad van Bestuur van de Egemin Group zijn er van overtuigd dat de transactie voor deze divisies een positief effect zal hebben op zowel hun marktaanwezigheid als hun duidelijke strategische focus. Zo kunnen we de klantenbinding nog versterken. Aangezien het merk Egemin Automation wordt geïntegreerd in de KION Group, zal binnenkort de naam medegedeeld worden onder dewelke de vier divisies hun oplossingen blijven aanbieden.

De KION Group – die de zes merken Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli en Voltas omvat – is de grootste fabrikant van industriële heftrucks in West en Oost Europa, de wereldwijde nummer twee in de industrie en de grootste buitenlandse leverancier in China. De merken Linde en STILL bedienen wereldwijd het premiumsegment. Fenwick is grootste leverancier van material handling producten in Frankrijk, terwijl OM STILL is marktleider in Italië. Het merk Baoli focust op het goedkopere segment, en Voltas is een toonaangevende leverancier van industriële heftrucks in Indië. De KION Group is aanwezig in meer dan 100 landen en stelde in 2014 bijna 23.000 personen te werk en behaalde een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.