Ger-Van-den-Kerkhof-min

Kmo’s zetten stap richting digitale transformatie

Het is voor kmo’s allesbehalve eenvoudig om te investeren in digitale innovatie, terwijl dit wel cruciaal is voor hun toekomst. Onderzoekscentrum Flanders Make helpt hen de transitie naar Industrie 4.0 te maken, onder meer via verschillende Europese projecten. Zo maakt Flanders Make deel uit van een prestigieus netwerk dat kennis van over het hele Europese continent verzamelt om kmo’s beter te ondersteunen.

De meeste kmo’s beseffen wel degelijk dat een digitale transformatie onontbeerlijk is om competitief te blijven, maar het ontbreekt hen vaak aan de nodige tijd en middelen. “Ze zien ook dikwijls door het bos de bomen niet meer, hebben moeite om te achterhalen welke voordelen bepaalde technologie voor hen kan hebben”, zegt Ger van den Kerkhof, Senior Account Manager EU Affairs bij Flanders Make. “Ze kunnen zich ook geen lange experimenten veroorloven, investeringen moeten snel rendement opleveren.”

Netwerk van digitale innovatiehubs

Om kmo’s zo goed mogelijk bij te staan, engageert Flanders Make zich onder andere in verschillende Europese projecten. Zo maakt het onderzoekscentrum deel uit van Trinity, een netwerk van zestien digitale innovatiehubs, Europese organisaties die zich inzetten voor digitale innovatie bij kmo’s. “Via het Trinity-project wisselen we kennis en ervaringen uit met buitenlandse partners, zodat we Vlaamse bedrijven nog beter kunnen assisteren”, legt van den Kerkhof uit.

In het kader van Trinity ontwikkelde Flanders Make enkele demo-installaties die kmo’s moeten inspireren, zoals een robotarm op een mobiel platform die zich autonoom naar verschillende werkposten kan begeven. Het onderzoekscentrum riep bedrijven ook op om zelf, met Europese financiering, hun eigen demo’s te maken.

Cobots introduceren

Het Cotemaco-project daarentegen concentreert zich op de introductie van specifieke technologie, met name collaboratieve robots of cobots, bij bedrijven in de automobiel- en voedingsindustrie. Cobots kunnen zij aan zij werken met menselijke collega’s en hun takenpakket verlichten door eentonige en zeer precieze klusjes over te nemen. “Ze kunnen het productieproces efficiënter laten verlopen, maar voor kmo’s is het niet eenvoudig om in te schatten wat ze exact voor hen kunnen betekenen”, zegt van den Kerkhof.

Kmo’s kunnen op kosten van het project een bezoek brengen aan buitenlandse partnerorganisaties die deze robottechnologie al volop inzetten. Ze kunnen eveneens gratis technologische ondersteuning ontvangen van Flanders Make. Het onderzoekscentrum biedt vormingen aan en helpt cobots implementeren op de werkvloer van bedrijven.

Samenwerking met Nederland

Flanders Make zette daarnaast met het Fokus-project een unieke samenwerking op met Nederland. De bedoeling van het initiatief is om tweehonderd bedrijven in Vlaanderen en Nederland, in de eerste plaats kmo’s, te transformeren naar ‘Fabrieken van de Toekomst’ die helemaal klaar zijn voor Industrie 4.0. Het Fokus-project helpt de bedrijven onder meer met flexibele ondersteuning van operatoren op hun werkplek, het digitaal genereren van werkinstructies en het digitaal connecteren van werkposten.

Ten slotte heeft Flanders Make via het Dihelp-project ook haar eigen diensten verfijnd. Enkele Europese organisaties coachten het onderzoekscentrum om zijn activiteiten nog beter af te stellen op de noden van kmo’s en zo op optimale wijze de rol van digitale innovatiehub te vervullen.

Graag meer informatie over deze Europese projecten of een andere vorm van ondersteuning? Contacteer Flanders Make hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpt competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronecluster EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.