Koning van Lesotho bij Antwerpse diamantairs

letsie

Het bezoek van koning Letsie III van Lesotho aan de diamantsector heeft nogmaals de rol van Antwerpen als internationale draaischijf voor diamant bevestigd. De koning en zijn gevolg bezochten het diamantlabo van de Hoge Raad voor Diamant (HRD), het Diamond Office, Gemdiamonds en het Antwerp Diamond Tender Facility.

Lesotho is relatief gezien een kleine diamantproducent maar het belang van het koninkrijk voor de globale diamantindustrie moet volgens Caroline De Wolf, de woordvoerster van het Antwerp "zeker niet onderschat worden." Lesotho voerde in 2011 voor 271 miljoen euro aan ruwe goederen in of 114.525 karaat.

Het bezoek van Letsie III aan de diamantwijk ging zeker niet onopgemerkt voorbij. De koning en zijn gevolg werden met alle mogelijke eerbetuigingen ontvangen door Ari Epstein, de CEO van het Antwerp World Diamond Centre, het AWDC: "We zijn zeer vereerd geweest om de koning te mogen ontvangen. Het bezoek benadrukt nogmaals de goede band die Lesotho en Antwerpen al jarenlang hebben. In absolute waardetermen wordt liefst 96% van alle diamanten die in Lesotho gedolven worden verhandeld in Antwerpen. Bovendien zijn de helft van de goederen die als tender aangeboden worden in de Antwerp Diamond Tender Facility diamanten uit Lesotho. We zijn in dit opzicht bijzonder verheugd om de voornaamste handelspartner van Lesotho te mogen zijn.

Lesotho exploiteert oa. de bekende Letsend-mijn waar liefst vier van de 20 grootste diamanten ter wereld gevonden zijn. Zo ook de zogenaamde Lesotho Promise, de grootste diamant van deze eeuw. De ruwe diamant van liefst 603 karaat werd verkocht en bestudeerd in Antwerpen met als resultaat een halsketting van 224 karaat uit 26 fantastische diamanten.

Het kleine Afrikaanse land telt zo'n 2 miljoen inwoners en ligt met zijn 30.000 vierkante kilometer zowat de grootte van België als enclave helemaal omsloten in Zuid-Afrika. De diamantsector tekent voor een export van 230 miljoen dollar en is daarmee een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het land.