Nieuws Antwerpen Koningin Mathilde zet microfinanciering in de schijnwerpers

Koningin Mathilde zet microfinanciering in de schijnwerpers

Foto Belga

Koningin Mathilde zet microfinanciering in de schijnwerpers

ANTWERPEN – Koningin Mathilde heeft dinsdag MicroStart bezocht, de grootste microfinancieringsinstelling in België. Met haar meterschap van de organisatie wil de koningin de bekendheid van microfinanciering een duw in de rug geven. Ook in het buitenland heeft de koningin aandacht voor deze financieringsvorm.

Of je nu een restaurant wil beginnen, een kapperszaak of een bloemenwinkel. Kleine ondernemers die geen toegang hebben tot financiering via de traditionele banksector, kunnen bij MicroStart een professioneel microkrediet aanvragen.

MicroStart in de Dambruggestraat werd opgericht in 2011 op initiatief van BNP Paribas Fortis, Adie en het Europees Investeringsfonds en werden later vergezeld door Partena Professional en AG Insurance. De huidige voorzitters zijn Daniel Thielemans en Olivier Brissaud.

5.800 microkredieten

De koningin ging tijdens twee rondetafelgesprekken in dialoog met klanten en werknemers bij MicroStart. Ze kreeg onder andere uitleg over de sociale impact van de microkredieten.

“We leggen de koningin uit hoe we onze sociale en ecologische doelen bereiken”, legt Olivia Van den Bogaert, partnership manager bij MicroStart, uit. “Per euro die MicroStart kan investeren in onze economie, krijgt de maatschappij er 2,5 terug.”

In totaal investeerde MicroStart al 50 miljoen euro in de Belgische economie, goed voor 6.500 jobs en 5.800 microkredieten. Het bedrijf helpt vooral de kwetsbare doelgroep die ondernemen vaak niet als een leefbare optie ziet.

 

Foto Belga

“En toch geniet onze sector nog niet veel bekendheid”, gaat Van den Bogaert verder. “De aandacht en visibiliteit die we krijgen via de koningin is erg belangrijk voor ons. In de toekomst zullen er meer en meer mensen zijn die enkel via een microkrediet een zaak kunnen opstarten.”

Boodschap voor de banken

Voor klassieke banken is het risico vaak te hoog om dergelijke kredieten toe te kennen. Die moeten ook rekening houden met allerhande regelgeving. “Klanten zonder eigen inbreng of waarborgen, kunnen wel bij ons terecht. De Belgische nationaliteit is niet vereist voor een krediet, enkel een verblijfsvergunning.”

Tot slot geeft Van den Bogaert aan dat het systeem nog altijd beter kan om mensen naar microkredieten door te verwijzen. “Banken en andere instellingen zouden automatisch naar ons kunnen doorverwijzen als iemand daar niet geholpen kan worden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.