Nieuws Antwerpen Koninklijke Academie voor Schone Kunsten krijgt nieuw hoofd

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten krijgt nieuw hoofd

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten krijgt nieuw hoofd

Vanaf oktober 2017 wordt Johan Pas het nieuwe hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen – AP Hogeschool. Hij zal er leiding geven aan de School of Arts en zetelen in het directieteam van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Pas volgt Eric Ubben op die na 18 jaar een nieuwe uitdaging aangaat in de Hogeschool.

Johan Pas is doctor in de Kunstwetenschappen en sinds 1999 docent, onderzoeker en beleidsmedewerker aan de AP Hogeschool – Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Voordien was hij onder meer kunstjournalist aan de toenmalige BRTN en zetelde hij in de kernredactie van het kunsttijdschrift Artefactum. Pas was 11 jaar lang lid en ondervoorzitter van de Beoordelingscommissie Beeldende Kunst van de Vlaamse Gemeenschap.
Johan Pas is ook een gewaardeerd onderzoeker, curator en auteur. Hij wordt regelmatig gevraagd voor curator-, schrijf- en onderzoeksopdrachten en lezingen in binnen- en buitenland.

Johan Pas: “Samen met de lesgevers, onderzoekers en studenten van de Koninklijke Academie wil ik een antwoord bieden op de vraag: hoe kunnen we een School of Arts die verankerd is in de vorige eeuwen transformeren tot een actuele en innovatieve werk- en denkplek? Ik stel alvast voor dat we de Academie van vandaag koppelen aan de frisse intenties van haar oorsprong en we haar zien als een prikkelend kunstenaarsinitiatief en een dynamisch kunstenaarscollectief.”

Algemeen directeur van de AP Hogeschool, Pascale De Groote, is opgezet met de keuze: “Met Johan Pas hebben we gekozen voor een veelzijdige persoonlijkheid om onze Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te leiden. Met zijn multidisciplinair netwerk, inbedding in en kennis over het werkveld vormt hij een ideale brugfunctie tussen het onderwijs en de artistieke wereld. Als doctor in de Kunstwetenschappen liggen onderzoek en academisering van het hoger kunstonderwijs hem na aan het hart. Johan is naast docent en onderzoeker ook al meer dan 10 jaar nauw betrokken bij het artistieke en pedagogische beleid van de School of Arts. We zijn ervan overtuigd dat hij de geknipte persoon is om samen met de medewerkers en studenten een hedendaagse en creatieve visie waar te maken en de Academie naar een volgend niveau te tillen. Na de archivering en de academisering staat hij nu voor actualisering.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.