Nieuws Antwerpen Kunnig nam Arbeid en Vrede over

Kunnig nam Arbeid en Vrede over

Kunnig nam Arbeid en Vrede over

kunnigMede door de overname van het nabijgelegen Arbeid en Vrede is de sociaal-economische onderneming Kunnig uit Hoboken de laatste weken sterk doorgegroeid. “We gaan de activiteiten van Arbeid en Vrede volgend jaar integreren in onze eigen strategie,” zegt algemeen directeur Pascale Innocent. “Peter Stappaerts wordt co-directeur.” Arbeid en Vrede stelt 40 mensen tewerk.

Arbeid en Vrede was tot nog toe vooral gespecialiseerd in de verpakking van voedingsproducten. Die activiteiten kunnen perfect afgesteld worden op die van Kunnig die met een eigen schrijnwerkerij, een metaalafdeling en een textielatelier voor een stuk in dezelfde richting evolueert. Kunnig produceert kasten, kisten, schoolmeubilair en balustrades. In het textielatelier wordt eenvoudige confectie aangemaakt en worden meubels geherbekleed. In de afdeling handling worden non-food producten geassembleerd, afgewerkt of herverpakt. Kunnig behandelt ook drukwerk.

In de afgelopen jaren is vooral van de kant van Kunnig hard gewerkt om de vroegere “beschermde werkplaats” om te bouwen tot een moderne ondernemping. Vandaar dat men het voortaan ook bij voorkeur over een sociaal-economische onderneming heeft, liever dan over een beschermde werkplaats, een term die nogal wat negatieve bijklanken heeft.

“Wij hebben in 2010/2011 zwaar geïnvesteerd in ons bedrijf”, zegt Pascale Innocent. “We hebben ons machinepark gemoderniseerd en onze mensen laten kiezen uit een ruim aanbod aan cursussen. Wij hebben ons op die manier sterker kunnen positionerern op de markt met een kwalitatief hoog aangeschreven productie-aanbod, diensten en handling.”

Kunnig is in 1965 opgezet in het hart van Antwerpen en is sindsdien op het Kiel in Hoboken uitgegroeid tot een bedrijf met 8000 vierkante meter aan opslagruimte en ateliers. 180 werknemers worden er begeleid door zo’n 30 professionals die het er vooral om te doen is de vooropgezette kwaliteitseisen van de klanten te voldoen.

Nieuw is vooral de divisie outsourcing die werknemers van Kunnig in ploegen op de site van klanten laat werken. De mensen worden in dit opzicht zorgvuldig uitgekozen op basis van hun competenties. Kunnig beschikt overigens over een eigen wagenpark waardoor de werknemers vlot ter plaatse kunnen gebracht worden.

Kunnig is Zweeds voor “vakkundig.” Het bedrijf koppelt op die manier een sociaal arbeidsbeleid aan een commerciële bedrijfsvoering. “Wij moesten als bedrijf meer naar buiten komen”, zegt Pascale Innocent. “Wij moesten ons meer laten horen en zien, experimenteren ook. Vandaar onze naamsverandering al. Wij wilden dat er meer over ons gesproken werd. En het lukt kennelijk.”

Toch moet het ook voor de vroegere beschermde werkplaatsen vandaag niet makkelijk zijn? De crisis is overal. “Dat klopt”, zegt Pascale Innocent. “Ook wij weten onderhand dat het minder goed gaat. Indien de klanten minder orders binnenhalen zullen wij daar ongetwijfeld mee de gevolgen van dragen. Wij situeren onszelf als bedrijf nu eenmaal veelal aan het einde van de werkketting. Maar we proberen tegenwerk te bieden. Door meer aan prospectie te doen bij potentiële klanten. Onze inspanningen in telemarketing worden vandaag opgevoerd.”

Kunnig heeft onderhand als sociaal-economisch bedrijf een breed klantenarsenaal. Van AS Adventure, ATAB tot Duvel-Moorgat, BASF, Total en Atlas Copco.

Verwant en interessant:

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.