Paul Cools

La-On wil met ethisch charter wanpraktijken schuldinvordering inperken

ANTWERPEN - Advocatenkantoor La-On stelt ethisch charter op met gerechtsdeurwaarders om wanpraktijken met schuldenaars tegen te gaan. In afwachting van een wetswijziging maakt het Antwerpse advocatenkantoor en zijn gerechtsdeurwaarders met het ethisch charter komaf met bedenkelijke praktijken.

Deurwaarders kwamen de afgelopen periode regelmatig in een negatief daglicht over de manier waarop ze schuldenaars behandelden. Een veel gehoorde kritiek daarbij was dat deurwaarders mensen eerder dieper in de schuldproblemen duwen, dan dat ze hen helpen om eruit te geraken.

“We zagen rondom ons praktijken waarbij mensen met grote schulden gedagvaard werden. Die deurwaarders, met wie wij niet samenwerken, zoeken niet naar een oplossing maar zijn deel van het probleem. Daarom besloten we in afwachting van een wetswijziging een ethisch charter op te stellen samen met de deurwaarders met wie wij samenwerken. Wij hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt", legt advocaat Paul Cools van La-On uit.

Het charter wil een einde maken aan die wanpraktijken en oppert een aantal zaken: zo stellen de gerechtsdeurwaarders altijd een minnelijke procedure en/of een afbetalingsplan voor. De gerechtsdeurwaarder communiceert daarbij in een duidelijke taal en niet in vakjargon. Uitgangspunt is het oplossen van betaalproblemen en er geen extra te creëren.

“Wie ethisch omgaat met mensen met schuldproblemen, wil de rekening betaald krijgen zonder hun toekomst op een schuldenvrij bestaan te hypothekeren. We moeten zoeken naar een beter evenwicht tussen de belangen van onze cliënt en zijn schuldenaar.”

Charter laat gerechtelijke kosten dalen

Die cliënt wint met dergelijke ethische benadering. Paul Cools: “Wie dagvaardt en een rechtszaak start, draagt alle gerechtskosten totdat de rechter hem in het gelijk stelt. Dan betaalt de schuldenaar de kost. Als hij tenminste niet onvermogend wordt verklaard, want dan ziet de schuldeiser zijn geld nooit terug. Dankzij het ethisch charter zullen mensen met een grote schuldenberg worden ontzien. Ook de eiser zal zo niet twee keer zijn geld verliezen. La-On dringt op die manier de gerechtelijke kosten stevig terug.”

“Willen we de armoede in Vlaanderen de komende jaren verminderen, dan moeten we ook de aanpak van mensen met schuldproblemen veranderen. Er bestaan talrijke wettelijke manieren om de invordering van onbetaalde facturen af te dwingen en tegelijk te zorgen dat mensen het hoofd boven water kunnen houden”, pleit Paul Cools. “Onze goede resultaten tonen dat we langs deze weg het belang van onze cliënten dienen én dat van de samenleving.”

De gerechtsdeurwaarders die deelnemen aan het ethisch charter van La-On zijn vragende partij voor een ethische benadering. Uit elk Vlaams gerechtelijk arrondisement ondertekent er telkens één kantoor. Al pasten de kantoren de vuistregels van een ethische aanpak reeds toe, zullen ze die nu formaliseren.

Het advocatenkantoor La-On, opgericht in 1992 met hoofdvestiging in Antwerpen, heeft internationale expertise in bemiddeling, bouwrecht, huurrecht, vastgoedrecht en incasso.