Nieuws Antwerpen Labo Lambo bouwt nieuwe fabriek

Labo Lambo bouwt nieuwe fabriek

Labo Lambo bouwt nieuwe fabriek

lamboLabo Lambo uit Borgerhout verhuist volgend jaar naar Wijnegem. De producent van gelatinecapsules moet zijn productie onafgebroken verhogen. Om die groei te kunnen beheersen bouwt het familiebedrijf een gloednieuwe fabriek.

Labo Lambo produceert als enige Belgische bedrijf zachte gelatinecapsules, zogenaamde softgels. Ze worden gebruikt voor farmaproducten of voor voedingssupplementen. Softgels zijn in dit opzicht de ideale vorm voor het verwerken van oliën. Zo bv. omega-3-visolie. Het productieproces is vrij moeilijk omdat ook rekening moet gehouden worden met de vulling die in de capsule komt.

Met een brutomarge van 1,6 miljoen euro (2012) zitten de cijfers onafgebroken in de lift. Daar zal zeker het recente succes van de voedingssupplementen niet vreemd aan zijn. Steeds mensen zien de noodzaak in hun dagelijkse voeding te versterken met de noodzakelijke supplementen. “Dat geeft ons de laatste jaren ongetwijfeld nog meer vaart”, zegt Uwe Leonard die samen me zijn broer Michaël het bedrijf leidt. “Het gebruik van voedingssupplementen is de laatste jaren sterker wetenschappelijk onderbouwd waardoor het alternatieve imago wat verdwijnt.”

De snelle expansie van Labo Lambo wordt vooral gedragen door de flexibiliteit van het Antwerpse bedrijf. In Europa zijn immers nog wel meer capsuleproducenten aan de slag. Die werken evenwel doorgaans voor de grote farmareuzen en zetten dan ook grote hoeveelheden capsules af. Labo Labo biedt de klanten evenwel een tailor made-aanpak aan. “Dit houdt in dat wij ons afstellen op de vraag van de klanten die samen met ons bv. de kleur, de samenstelling of de vorm van de capsule kan bepalen.”

Labo Lambo bestaat overigens al sinds 1865. Het bedrijf werd destijds opgezet door Henri Lambo. De onderneming bleef in al die jaren in familiehanden en werd door Leon Leonard in 1994 doorgeschoven naar zijn twee neven, Uwe en Michaël. “Wij vormen vandaag de vijfde generatie.”

* Labo Lambo werkt voor 50% voor de exportmarkten?
Uwe Leonard: Wij bereiken zowat de hele Europese markt. Wij hebben in dit opzicht ook een participatie van 50% in het Franse bedrijf SPLP Laboratoire. Maar wij gaan veel verder dan Europa. Via Libanon bereiken wij het Midden-Oosten met interessante landen als Turkije en Dubai. Ook het Verre Oosten is een snelle groeimarkt. Wij exporteren er via Hongkong en Taiwan.

* Niet bang voor goedkoop copiewerk in China?
Uwe Leonard: Het speelt uiteraard in je achterhoofd maar voorlopig is dat geen probleem. Weet je, de Chinezen vertrouwen veelal hun eigen producten niet en geven vaak de voorkeur aan Europese en westerse invoer.

* Kan Labo Lambo als kleine KMO de toekomst aan?
Uwe Leonard: De meesten van onze klanten zijn zelf familiebedrijven. We spreiden in dit opzicht onze risico’s. Weet je, onze belangrijkste klant neemt slechts 7% van onze productie af. Wij werken hard aan de relaties die we met de klanten opbouwen. Op die manier kunnen we echt van partnerships spreken die vertrouwne geven naar de toekomst toe.

* Wanneer is de verhuis gepland?
Uwe Leonard: We hopen in juli van volgend jaar te kunnen verhuizen. De huidige fabriek is in elk geval veel te klein geworden. We zullen in Wijnegem over 4000 vierkante meter kunnen beschikken. Op die manier zal onze productiecapaciteit ook met de helft verhoogd worden.

Foto: vlnr: Uwe Leonard, managing director, Michaël Leonard, managing director, Dirk Bastiaensen, productie- en kwaliteitscontrole, Piet Verhaert, apotheker.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer