Foto: Koen Fasseur

Lantis introduceert ‘pendelproeverij’ voor werknemers van Wommelgemse bedrijven: “Met bakfiets naar Temse”

WOMMELGEM -  74 werknemers van Wommelgemse bedrijven bolden maandag met een gloednieuwe elektrische fiets, speedpedelec of zelfs bakfiets naar huis. Die mogen ze van Lantis tot half juni gratis uittesten. “Een manier om twijfelaars te overtuigen dat je ook zonder auto op je werk geraakt en vaak zelfs op een fijnere manier”, aldus Antwerps schepen van Mobiliteit en voorzitter van Vervoerregio Antwerpen Koen Kennis (N-VA), die hoopt dat ook elders in de ruime Vervoerregio Antwerpen bedrijven zullen toehappen.

Pendelproeverij heet het nieuwe, vanuit West-Vlaanderen geïmporteerde initiatief waarmee Lantis hoopt om die toch zo moeilijk te nemen drempel naar een ander vervoermiddel voor woon-werkverkeer te verlagen. Dat het buffet vol duurzame en aantrekkelijk geprijsde alternatieven precies in Wommelgem werd uitgestald, is niet toevallig.

“De meeste werknemers van de vele bedrijven langs de E313 komen nog met de auto naar het werk. En laat die autostrade nu net iedere dag ook in het nieuws zitten omdat het verkeer er volledig strop zit, met allerlei sluipverkeer in dorp en bedrijvenzone tot gevolg”, aldus Heleen Geeraert van Lantis, bouwheer van de Oosterweelverbinding.

 

Foto: Koen Fasseur

Ruime keuze

Jean Platini, voorzitter van de bedrijvenvereniging Wommelgem Ranst (Bewora), vreest dat het alleen nog erger gaat worden wanneer straks het viaduct van Merksem wordt afgebroken en alle verkeer via een nog te bouwen bypass moet.

“Ook wij proberen medewerkers van de 155 hier actieve bedrijven te doen schakelen naar fiets of openbaar vervoer. Dat 74 collega’s aanschoven aan deze Pendelproeverij, is alvast hoopgevend. En dan stond het aanbod voorlopig alleen nog open voor onze leden uit Wommelgem.”

Nele Muys van Lantis legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Bedrijven melden zich aan, hun medewerkers schrijven zich in en selecteren hun fiets. Die wordt vervolgens gratis geleverd aan hun bedrijf. Na vier weken testen brengen ze het materiaal terug. De keuze is ruim: van speedpedelecs met helm tot elektrische (bak)fietsen, plooi- en stadsfietsen. Maar je kan ook een proefabonnement aanvragen voor De Lijn, NMBS, Velo, DeWaterbus, Bluebike, de e-bikes van Donkey Republic én de P&R-gebouwen. Een leuke extra is dat je een proefabonnement en fiets kan combineren.”

Foto: Koen Fasseur

Van In 

Al evenmin lukraak gekozen was de parking van Uitgeverij Van In als locatie waar de eerste toehappers hun testvoertuig overhandigd kregen en meteen wat gebruikstips kregen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Onder hen liefst 41 van de 150 medewerkers van de educatieve uitgeverij zelf.

Marketingmanager Stijn Cappaert (35) koos voor een speedpedelec en is van plan om de 25 km tussen zijn woonplaats Beveren en Wommelgem de komende weken met die snelle fiets af te leggen. “Met de gewone fiets, zou ik telkens te moe en bezweet toekomen. Ik ben echt benieuwd naar deze nieuwe ervaring”, aldus Stijn.

Dat is ook zijn collega Malika Rahou (40), operations manager. Zij zal de komende weken met een elektrische fiets naar Van In trappen. “De afstand is bij mij geen probleem”, bekent ze. “Ik woon zelf in Wommelgem op welgeteld 1,6 km van mijn werkplek. Toch kom ik nog altijd met de auto. Ik hoop dat deze testperiode me eindelijk over de streep zal trekken. Ik draag bijna altijd schoenen met hakken. Maar met deze ruime fietstassen valt dat excuus weg om de fiets nog langer aan de kant te laten staan.”

Foto: Koen Fasseur

Nederland

Lynn Baes (32), digital marketeer, zal het 27 km lange traject Temse-Wommelgem de komende weken per bakfiets afleggen, weliswaar een elektrisch aangedreven exemplaar. Laptop en tas krijgen een plek waar thuis in Temse haar tien maanden oude zoontje Robin veilig zal plaatsnemen. “Een hele onderneming, maar ik ben het echt van plan. Ook al omdat de dagelijkse autorit geen pretje is en bij mij nog langer duurt dan voor de meeste andere pendelaars omdat ik geen autosnelweg durf te nemen”, aldus Lynn.

Naast Van In, waar de directie geteste en goed bevonden fietsen na de proefperiode zal leasen en (goedkoop) ter beschikking stellen aan haar proefkonijnen, zien ook Steenbergen, Vinalfood en Aerts Tuinaannemingen er de voordelen van in. Testas levert de toekomstige kampioen in de categorie ‘meest duurzame pendelaars’. Financial controller Huub Waterval (55) woont over de grens in Hapert, op 61 km van Wommelgem.

“Toch wil ook ik anders naar het werk. Een speedpedelec bleek verzekeringstechnisch niet mogelijk voor mij als Nederlander, maar ik ben van plan om voortaan twee vervoermiddelen te combineren: met de auto via de E34 tot aan een park and ride in Zoersel of Oelegem. Daar haal ik m’n plooifiets uit de koffer en leg ik de laatste kilometers op twee wielen af”, onthult Huub zijn niet-alledaags vervoerplan.

Meer info op de website https://www.lantis.be/projecten/de-pendelproeverij

Foto: Koen Fasseur