Hellemans was industrieel ingenieur bouwkunde. Hij startte zijn carrière bij twee ingenieursbureaus en de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin. Hij vervulde er diverse functies.
In 2000 begon Hellemans bij het studiebureau Arcadis. Hij leidde verschillende grote projecten, waaronder het Masterplan Antwerpen in 2002. Dat was zijn eerste kennismaking met het Oosterweelproject. Hellemans werd in 2012 benoemd tot CEO van Arcadis België. Onder zijn leiding breidde het studiebureau zijn activiteiten uit en versterkte zijn positie op de Belgische markt. Later nam hij ook de leiding over Arcadis Zuid-Europa.
Enkele maanden na het ondertekenen van het voor hem zo cruciale Toekomstverbond trad Hellemans in 2017 toe tot het directiecomité van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. Een jaar later zou hij CEO worden. Onder zijn leiderschap transformeerde de Beheersmaatschappij tot Lantis. Hij zette het Oosterweelproject in de startblokken en zorgde ervoor dat de spade overal in Antwerpen en Zwijndrecht de grond in kon.
“Het was zijn overtuiging dat het Oosterweelproject Vlaanderen meer moet bieden dan een netwerk van tunnels en beton”, aldus de mededeling over het overlijden van Lantis. “Het moet een aanjager zijn van een duurzame, positieve verandering voor de samenleving. Die ambitie moet elk infrastructuurproject in zich dragen”, schreef Hellemans in zijn boek De Nieuwe Kathedraal dat vorig jaar verscheen.
Hellemans laat een vrouw en drie zonen na.
Juiste man op juiste plek
Bij de burgerbewegingen wordt verslagen gereageerd op het overlijden van Luc Hellemans. Zij omschrijven hem als een ‘samenbrenger’.
“De juiste man op de juiste plaats op het juiste moment: zelden waren die woorden zo toepasselijk als toen Luc ten tonele verscheen in de sage van Oosterweel”, zeggen de vertegenwoordigers van de burgerbeweging stRaten-generaal, Ringland en Ademloos. “Luc had gewacht met het tekenen van zijn contract bij Lantis tot dat Toekomstverbond er was, omdat voor hem de Beheersmaatschappij meer moest worden dan de bouwheer van de Oosterweelverbinding. De overkapte Ring, de shift naar meer openbaar vervoer, het uitbouwen van een ambitieus fietsnetwerk, het opnieuw verbinden van stadsdelen die gescheiden werden door zware infrastructuur, een stad op mensenmaat: dat alles was vanaf toen een gedeelde agenda van de burgerbewegingen en de Beheersmaatschappij.”

“Hij was een kameraad”
Koen Kennis (N-VA) kwam als schepen en bestuurder van Lantis in nauw contact met Hellemans. Bij de sollicitatie van Hellemans merkte de schepen al dat hij de juiste man was voor de job.
“Mijn gevoel bij hem was dat met Luc Lantis een stap verder zou zetten”, zegt Kennis. “Zo wist hij het verhaal van het Toekomstverbond goed te vertalen en vorm te geven. Het ging verder dan de bouw van de Oosterweelverbinding of de overkapping. Zo inspireerde hij ons ook over hoe Oosterweel een positieve impact zou kunnen hebben op de tewerkstelling in Antwerpen of hoe we al die buitenlandse arbeiders gaan huisvesten. Luc was een bron van inspiratie. Op de weg van de Oosterweelverbinding was hij een kameraad.”