Nieuws Antwerpen Lanxess plukt eerste resultaten van herstructurering

Lanxess plukt eerste resultaten van herstructurering

Lanxess plukt eerste resultaten van herstructurering

lanxesjejeDe Duitse producent van speciaalchemie, Lanxess gaat doorheen een diepgaande herstructurering. In een eerste fase dienden 1000 personeelsleden af te vloeien. De drie Antwerpse vestigingen bleven daarbij buiten schot. Ondertussen is een tweede fase ingezet waarbij het operationeel concurrentievermogen opgevoerd wordt. In een aangekondigde herschikking van de bedrijfsportefeuille zouden “vooral samenwerkingen in de rubberactiviteiten bestudeerd worden.” Daar zou allicht ook de fabriek van Lanxess Rubber in Zwijndrecht kunnen bij betrokken worden.

Bij een spectaculaire start na de afscheiding van het Duitse chemieconcern Bayer was Lanxess erin geslaagd om zich sterk te positioneren op de internationale markten. Sinds enkele tijd loopt het echter moeilijker en is het bedrijf aan een fundamentele herstructurering toe. De eerste resultaten daarvan zijn al merkbaar. Lanxess realiseerde in 2014 een omzet van 8,0 miljard euro (-3,5%) maar zag zijn cash flow anderzijds met 9,9% stijgen tot 808 miljoen euro. Het groepsresultaat met een verliescijfer van 159 miljoen euro in 2013 werd al omgezet in een positief cijfer van 47 miljoen euro.

“In het licht van de moeilijke economische situatie is deze aanzienlijke stijging van het resultaat verheugend,” zei Matthias Zachert, de voorzitter van de raad van bestuur bij de voorstelling van de cijfers. “Die weerspiegelen ook de eerste successen van onze herstructurering waarmee wij volledig op schema liggen. Toch is er nog veel te doen  voor Lanxess weer blijvend op succeskoers ligt. Tijdens het huidige boekjaar zetten wij de systematische uitvoering van ons programma verder.”

Daarbij gaat het kennelijk ook over de verbetering van het concurrentievermogen van de bedrijfsportefeuille. Het gaat dan vooral om de geplande samenwerking in de rubberactiviteiten. “Wij voeren op dit ogenblik gesprekken met mogelijke partners waarover wij allicht in de tweede helft van het jaar verslag zullen uitbrengen,” aldus Zachert. Of hierbij ook Lanxess Rubber in Zwijndrecht zal betrokken worden moet nog afgewacht worden. Lanxess Rubber produceert butylrubber, een product waarvoor de prijzen zwaar onder druk staan. Lanxess produceert butylrubber in Zwijndrecht, in het Canadese Sarnia en in Singapore. De fabriek in Zwijndrecht lag verleden jaar overigens verscheidene weken plat als gevolg van een wilde  staking.

Lanxess runt in Antwerpen twee vennootschappen met drie fabrieken. In Lillo worden caprolactam en polyamide aangemaakt, in Kallo glasvezel en rubberchemicaliën en in Zwijndrecht butylrubber. De groep stelt 1300 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.