Lanxess start nieuwe eenheid op in Lillo

lanxesslanxess

De Duitse chemiegroep Lanxess heeft zoals gepland zijn nieuwe fabriek voor polyamidekunststoffen in Lillo in gebruik genomen. De installatie van wereldformaat is berekend op een jaarcapaciteit van 90.000 ton en staat voor een investering van 75 miljoen euro. De auto-industrie is de grootste klant voor lichte kunststofonderdelen. Na de actuele opstartfase wordt de capaciteit van de installatie de komende maanden stapsgewijs opgevoerd.

De opening van de nieuwe fabriek zal allicht met enige opluchting onthaald worden. Lanxess zat enkele maanden geleden nog verwikkeld in een hard conflict met de vakbonden. Een wekenlang volgehouden staking in de vestiging van Zwijndrecht zorgde voor flink wat ergernis langs beide kanten. De nieuwe topman van Lanxess, Zachert reageerde op de eisen van de vakbonden met de dreiging dat de toekomst van Lanxess in België daarmee gehypothekeerd werd. Maar uiteraard waren de lopende investeringen in Lillo toen al in een ver gevorderde fase.

De volledige polyamidecapaciteit van de nieuwe eenheid wordt vanuit Antwerpen verdeeld naar Lanxess' wereldwijd netwerk van compounderingsbedrijven, waar het finale product met de merknaam Durethan wordt gemaakt. De nieuwe fabriek voor de polymerisatie van hightech-plastics ligt net naast de caprolactaminstallatie in Lillo. Caprolactam is het belangrijkste halffabricaat voor de vervaardiging van kunststoffen. Met de ingebruikname van de polyamidefabriek zal Lanxess een groter deel van zijn caprolactamproductie zelf intern verder verwerken.

Na de polymerisatie worden de kunststoffen onder meer met glasvezel versterkt om hun eigenschappen nog te verbeteren en aan te passen aan de wensen van de klanten. Het glasvezel wordt eveneens in een fabriek van Lanxess in de Antwerpse haven (Kallo) geproduceerd.

De auto-industrie is de grootste klant van de business unit High Performance Materials (HPM). Met de zeer innovatieve materialen van Lanxess kunnen lichte kunststofonderdelen gebouwd worden ter vervanging van metalen onderdelen van voertuigen. Zo wordt bijgedragen tot een vermindering van het brandstofverbruik én de uitstoot.

Afhankelijk van de component kan met een lichte constructie tussen de tien en vijftig procent aan gewicht worden bespaard. Kunststoffen van Lanxess worden bijvoorbeeld gebruikt in toepassingen voor motoren, deurstructuren, pedalen,

Lanxess is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2013 een omzet van 8,3 miljard euro en telt momenteel zowat 17.000 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van Lanxess is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten.

Lanxess heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij Lanxess in Lillo wordt caprolactam en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.

België is met zowat 1.300 werknemers en vier fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de Groep Lanxess.