Nieuws Antwerpen Lanxess zoekt oplossing voor fabriek in Kallo

Lanxess zoekt oplossing voor fabriek in Kallo

Lanxess zoekt oplossing voor fabriek in Kallo

lanxessHet chemiebedrijf Lanxess bestudeert “alle opties voor de productie-eenheid die rubberchemicaliën aanmaakt in Kallo.” De Antwerpse fabriek behoort in elk geval “niet langer meer tot de kernactiviteiten van de groep.” De concurrentie op de markt is van rubberchemicaliën is moordend.

In Kallo loopt ondertussen al een herstructureringsprogramma. Daarbij moeten 40 van de 200 werknemers de onderneming verlaten. De toekomstmogelijkheden van de fabriek worden nu verder bekeken. “Het kan alle richtingen uit,” zegt woordvoerder Philip Van Wassenhove. “We kunnen een partnership opzetten voor de eenheid, een joint venture enz. Alle mogelijkheden liggen open.”

Volgens Philip Van Wassenhove is de concurrentie op de markt van de rubberchemicaliën vandaag verschrikkelijk hard. De hele productie aan rubberchemicaliën heeft zich vandaag verplaatst naar het Verre Oosten. De fabriek van Lanxess in Kallo is de facto de enige overgebleven westerse productie-eenheid binnen de internationale top-vijf van de sector.

De productie van glasvezels in datzelfde Kallo is niet betrokken bij de herstructueringsoefening. Lanxess trok eerder overigens een investeringsschijf van 15 miljoen euro uit om de eenheden structureel nog te versterken.

Het Duitse chemieconcern Lanxess heeft het na enkele biezonder sterke opstartjaren vandaag even moeilijk. De markten zijn niet overal heel erg veelbelovend. Het management heeft daarom een nieuw herstructureringsplan uitgewerkt dat als “Advance” 100 miljoen euro aan besparingen moet opbrengen. Daarbij zouden ook tegen het jaar 2015 1000 banen uit de groep weggesneden worden. De manier waarop dit moet gebeuren is dus nog niet uitgemaakt.

“We moeten in elk geval snel handelen”, zei topman Axel Heitmann gisteren tijdens een speciaal bijeengeroepen mediadag. “We moeten onze focus scherp stellen en als groep niet aarzelen.” Een en ander leidt ertoe dat ook de financiële prognoses voor het lopende boekjaar negatief bijgesteld worden. In plaats van een eerder in het vooruitzicht gestelde kasstroom van 1,4 miljard euro zou het management nu rekenen op beperkte inkomsten van 700 tot 800 miljoen euro.

Lanxess tekende verleden jaar voor een omzet van 9,1 miljard euro. De groep is gespecialiseerd in de productie van kunststoffen, rubber, halffabricaten en chemische specialiteiten. Het concern stelt 17500 mensen tewerk. Daarvan 1350 in België.

Lanxess runt vandaag in Antwerpen drie productievestigingen: Lillo, Kallo en Zwijndrecht. In Lillo gaan de investeringswerkzaamheden bij de bouw van een nieuwe polyamidefabriek ondertussen onverminderd verder. Het concern investeert 75 miljoen euro in de nieuwe eenheid.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.