Nieuws Antwerpen Leegstand Antwerpse winkelstraten stagneert

Leegstand Antwerpse winkelstraten stagneert

Leegstand Antwerpse winkelstraten stagneert

winkelstraat-aVorige week maakte de stad Antwerpen haar rapport met de driejaarlijkse inventarisatie van het commerciële aanbod van winkelgebieden in Antwerpen ‘Meting van de Antwerpse winkelstraten 2016’ bekend.
Een eerste opvallende trend is de daling van het aantal winkelpanden en van de densiteit en concentratie van winkels. Over alle winkelgebieden heen is de voorbije tien jaar een daling van 3% in de commerciële dichtheid vastgesteld. Ook daalde het shoppingaanbod met 3,5% de voorbije zes jaar.

Ondanks de daling van het aantal winkels blijft de leegstand in de stad stabiel op ongeveer 12%. Dat komt omdat panden na verloop van tijd worden omgebouwd naar een niet-commerciële functie, zoals een woning. Opvallende cijfers voor de centrale as Meir-Stadsfeestzaal-Grand Bazar waar een stijging werd vastgesteld door o.m het verdwijnen van een aantal ketenfilialen. Verder groeiende leegstand in de Diamant en De Keyserlei wijk waar de huidige heraanleg van de Noorderleien meespeelt.

Het aantal imagoverlagende winkels daalt verder, zelfs onder de grens van 5% van het winkelaanbod. Het aantal nachtwinkels is beperkt. Om een ‘gezonde hoeveelheid’ van dit type handelszaken te bekomen, zet de stad actief in op controles van uitbatings- en vestigingsvergunningen.

Al enkele jaren is een verschuiving merkbaar van speciaalzaken in de Wilde Zee naar bijvoorbeeld de as Steenhouwersvest-Lombardenvest. In hun plaats komen in de Wilde Zee kleinere ketens die de grote oppervlakten op de Meir-as niet wensen te huren of zich meer vereenzelvigen met de kleine straatjes in deze winkelwandelzone. In de Kloosterstraat en Riemstraat wordt de mix gevarieerder: naast antiekzaken bepalen nu ook enkele shoppingtrekkers het straatbeeld, met groeiende interesse van investeerders en retailers.

Waar lokale kernen met een traditioneel winkelaanbod onder druk staan, is dit in de baanwinkelgebieden geenszins het geval. Dit blijven populaire locaties voor ketenfilialen waardoor de leegstand laag blijft.

“Deze meting toont dat we verder moeten inzetten op de versterking van onze winkelgebieden, en dit zowel in de Antwerpse binnenstad als in de districten”, concludeert schepen voor Middenstand Koen Kennis. “We blijven investeren in aantrekkelijke winkelstraten, mobiliteit en parkeren. We stimuleren investeringen door vernieuwende concepten en internationale ketens naar Antwerpen te halen en door renovatie van handelspanden te subsidiëren.”

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.