Nieuws Antwerpen Lekstok van Confiserie Thijs erkend als Vlaams streekproduct

Lekstok van Confiserie Thijs erkend als Vlaams streekproduct

Lekstok van Confiserie Thijs erkend als Vlaams streekproduct

SINT-NIKLAAS – De eerste erkenningsronde van Vlaamse streekproducten in 2019 levert vijf nieuwe lekkernijen op. Eentje daarvan is de Oost-Vlaamse lekstok van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas. Die krijgt voortaan het erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE.

Drie keer per jaar evalueert de Beoordelingscommissie streekproducten de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten. Zowel bedrijven die een oude traditie opnieuw oppikken of lange tradities in ere houden, komen in aanmerking voor het erkenningslabel. Onder meer Confiserie Thijs wist de commissie te overtuigen met haar Oost-Vlaamse lekstok, want ook snoep maakt deel uit van ons gastronomisch erfgoed.

Joris Thijs, zaakvoerder van Confiserie Thijs: “De Oost-Vlaamse lekstok is intussen wijdverspreid onder de dorpswinkels. De lekkernij bestaat uit een wit suikerdeeg, bedekt met een laagje witte of donkere fantasiechocolade. Hij is ook bekend als TV-knots.”

Lange geschiedenis

De Oost-Vlaamse lekstok in een oude vorm. © Streekproduct.be.

Confiserie Thijs is een artisanale snoepjesfabriek, die al meer dan tachtig jaar lekkere gommetjes en lolly’s maakt. Arthur Thijs richtte het bedrijf in 1931 op. Hij ontwikkelde in 1952 de allereerste lollyproductiemachine, waarbij de stokjes en het snoep automatisch werden samengevoegd. Daar groeide uiteindelijk ook de creatie van een eigen lekstok uit, vandaag erkend als Vlaams streekproduct. Sinds 1984 staat Joris Thijs als derde generatie aan het hoofd van het bedrijf.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.