Nieuws Antwerpen Lerarentekort baart Antwerps-Wase bedrijven en industrie grote zorgen

Lerarentekort baart Antwerps-Wase bedrijven en industrie grote zorgen

Lerarentekort baart Antwerps-Wase bedrijven en industrie grote zorgen

De alarmkreet over het lerarentekort is bij de bedrijven in Antwerpen en het Waasland niet in dovemansoren gevallen. “Onze industrie maakt zich al langer grote zorgen hierover. Alle inspanningen die we doen om het niveau van onze STEM-opleidingen op te krikken, dreigen in één klap tenietgedaan te worden”, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Uit de dagelijkse vacaturemeting van Voka Antwerpen-Waasland blijkt dat het aantal openstaande vacatures voor leerkrachten op het hoogste peil staat in drie jaar. Luc Luwel:  “Voorgaande jaren zagen we rond deze periode altijd rond de 600 à 700 vacatures voor leerkrachten. Nu zijn het er plots meer dan 900. Uit de Pisa-onderzoeken weten we al dat de kwaliteit van ons onderwijs afkalft, zeker voor wat de wiskunde- en technische STEM-richtingen betreft. Als het aan de basis al misloopt, dreigen we nog meer achterstand op te lopen.”

De voorbije jaren zette de Kamer Antwerpen-Waasland samen met de grote industriële bedrijven tal van initiatieven op om de kwaliteit van het STEM-onderwijs te verbeteren en meer jongeren richting STEM te krijgen. “Maar als er niemand is om voor de klas te staan, is dit allemaal een maat voor niets.”

Dit is een cruciaal probleem waar onze overheid een prioriteit moet van maken, benadrukt Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. “Vanuit de bedrijven willen we bekijken hoe we kunnen bijspringen door mensen uit de praktijk deeltijds of tijdelijk voor de klas te zetten. Maar dan riskeren we weer tekorten op de werkvloer. En lesgeven is een metier waarvoor niet iedereen in de wieg is gelegd. We hebben dus in de eerste plaats structurele oplossingen nodig.”

Vacatures leerkrachten Antwerpen-Waasland.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.