Nieuws Antwerpen Licht herstel in februari, maar in 2020 kleurt faillissementsbarometer rood

Licht herstel in februari, maar in 2020 kleurt faillissementsbarometer rood

Downturn

Licht herstel in februari, maar in 2020 kleurt faillissementsbarometer rood

ANTWERPEN – In februari 2020 gingen in België 950 bedrijven en zelfstandigen failliet, een daling met -5,28% in vergelijking met februari 2019, maar nog wel steeds de op twee na hoogste februarimaand ooit. Net zoals Vlaanderen (466 faillissementen in februari of -9,69%) volgt ook de Antwerpse regio die dalende trend. Dat blijkt uit de studie faillissementen van Graydon Belgium.

In de provincie Antwerpen werd in februari het faillissement uitgesproken over 172 bedrijven en zelfstandigen (-7,53%). Ook het Antwerpse arrondissement volgt die dalende trend ten opzichte van 2019: 121 faillissementsuitspraken (-5,47%).

Antwerpse rode cijfers begin 2020

Over de eerste twee maanden van dit jaar tellen we zo 1.977 vonnissen (+2,59% ten opzichte van dezelfde periode in 2019). Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De stijging over die eerste twee maanden situeert zich vooral binnen het Waalse Gewest, want binnen het Vlaamse Gewest gingen er in de periode januari-februari 2020 zo’n 977 bedrijven over de kop. In vergelijking met dezelfde periode verleden jaar is dat een daling met -1,51%.”

Geen positieve signalen in de provincie Antwerpen. Met 351 faillissementsuitspraken gedurende de eerste twee maanden van 2020, gaat het nog steeds om een stijging met +10,03%. Ook in het arrondissement Antwerpen (249 faillissementen) bedraagt de stijging +9,69%.

De trend waarbij steeds meer oudere bedrijven over de kop gaan zet zich verder. Binnen het Vlaamse Gewest hebben 12,77% faillissementsuitspraken betrekking op een bedrijf dat minstens een kwarteeuw oud is: een bijna-verdrievoudiging binnen het decennium.

In de provincie Antwerpen gingen de meeste zaken failliet in de horeca, de bouw en de dienstverlening aan bedrijven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.