© Joren De Weerdt

Lierse foodie en Antwerpse chocolatier creëren praline met vulling van Cavesbier

In IJssalon Jean op de Tramweglei 35 in Lier kan je vanaf woensdag genieten van een nieuwe verwenkoffie. Daar krijg je onder meer Het Pierreke bij, een nieuwe praline gecreëerd door de Lierse foodie Yves Van Hol en de Antwerpse chocolatier Tom Coosemans.

Het idee van Het Pierreke komt van Yves Van Hol, de man achter de Facebookgroep De Casserol van Van Hol, die foodies en levensgenieters samenbrengt. “De praline is ontstaan ter nagedachtenis van mijn vader Pierre, die 21 jaar geleden overleed. Ik herinner me hem als een Bourgondiër, een levensgenieter, kortom een echte Pallieter. Eten en drinken is ook bij mij een leidraad in mijn leven”, zegt Yves Van Hol.

“Om mijn vader te eren, ontwikkelde ik een recept dat voldoet aan al zijn lievelingssmaken. Ik denk dan aan banaan, bloedappelsien, Caves (het bier uit zijn geboortestad Lier), cayennepeper, zeezout en chocolade. Dankzij mijn schoonzoon ken ik de Antwerpse chocolatier Tom Coosemans. Op een gegeven moment trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg hem of hij een praline wilde maken met mijn recept.”

Verfijnen

“Alhoewel Yves een heel goed recept had klaargestoomd, was er toch nood aan wat finetuning”, pikt Tom Coosemans in. “Dat heb ik met plezier gedaan. Zo voorzag het recept van Yves in een ganache of romige chocoladecrème van al die ingrediënten. Mijn voorstel was om de vulling in twee delen te splitsen: enerzijds een gel van bloedappelsien en Caves en anderzijds een ganache met de andere ingrediënten. Het is immers aangenamer om twee structuren in je praline te ontdekken. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog nooit een Caves gedronken had, maar het ietwat zurige bier gaat dus heel goed samen met een bloedappelsien.”