Liesbet Boogaerts – Blue Chem

Liesbet Boogaerts nieuwe manager van BlueChem

ANTWERPEN - Liesbet Boogaerts is vandaag gestart als nieuwe manager van BlueChem, de incubator voor duurzame chemie op Blue Gate Antwerp. Ze maakt na een carrière van zo’n 20 jaar de overstap vanuit ExxonMobil, een partnerbedrijf van BlueChem, waar ze verschillende strategische functies uitoefende op zowel Belgisch, Europees als internationaal niveau. Liesbet Boogaerts neemt de fakkel over van Leentje Croes, die een nieuwe uitdaging is aangegaan bij Peace of Meat, een van de start-ups in BlueChem. Op haar eerste werkdag mocht ze meteen het nieuwe en unieke starterslabo in de incubator openen.

BlueChem is de eerste incubator in Vlaanderen en België, en een van de weinige in Europa, die zich specifiek toespitst op duurzame chemie. Het is een unieke samenwerking tussen industrie, overheid en kennisinstellingen met de gezamenlijke ambitie om beloftevolle innovaties van startende en jonge bedrijven actief in duurzame chemie en circulaire economie te helpen doorgroeien tot op industriële schaal om zo de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen verder te versterken.

Projectpartners in BlueChem NV zijn hoofdaandeelhouder essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) Antwerpen, de stad Antwerpen en VITO. Samen vormen ze de Raad van Bestuur, aangevuld met Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen die vanuit BlueChem het Moonshot-programma voor klimaatinnovatie van de Vlaamse overheid coördineert.

 

Labo-infrastructuur

De incubator BlueChem opende in mei 2020 en biedt gespecialiseerde labo-infrastructuur, kantoorruimte en een uitgebreide dienstverlening. Strategische partners BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal, Port of Antwerp-Bruges, SAS Institute en SGS Belgium bieden een service op maat. Partnerbedrijven Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak zorgen voor een sterke connectie met de chemie-industrie.

“Als eerste incubator in zijn soort is BlueChem in korte tijd uitgegroeid tot een succesverhaal. Ik kijk er erg naar uit om samen met mijn team en onze partners daaraan verder te bouwen: de werking van de incubator versterken, ambitieuze spin-offs, start-ups en scale-ups aantrekken, en BlueChem internationaal nog meer op de kaart zetten als dé hotspot voor innovatie in duurzame chemie”, zegt Liesbet Boogaerts, de nieuwe manager bij BlueChem.

“Met de duidelijke ambitie om vanuit BlueChem mee het verschil te maken voor het klimaat en de transitie naar een circulaire economie door doorbraaktechnologieën te lanceren, efficiëntere productieprocessen te introduceren en duurzame producten te commercialiseren.”

“Met Liesbet Boogaerts halen we een gedreven manager in huis met brede expertise in de chemiesector en een scherpe blik op de maatschappelijke transities waaraan chemie-innovaties een cruciale bijdrage zullen leveren”, vertelt Barbara Veranneman, voorzitter BlueChem NV en Director International & Legal Affairs bij essenscia.

“Het maakt van haar de juiste vrouw op de juiste plek om de dagelijkse werking van BlueChem te leiden, mee de richting van de chemie-incubator uit te stippelen, en sterke bruggen te bouwen tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Op die manier vergroten we met BlueChem de innovatiekracht en internationale uitstraling van de chemiesector in Vlaanderen.”

Starterslabo klaar voor gebruik

Ook BlueChems unieke starterslabo opent vandaag de deuren. Hiermee komt de incubator tegemoet aan de reële noden van start-ups in duurzame chemie. Tot voor kort beschikte BlueChem enkel over instapklare of volledig op maat in te richten labo’s die verhuurd worden voor een relatief lange periode.

Voor echte starters is dit vaak niet haalbaar, wegens beperkte financiële middelen en omdat ze nog onvoldoende echt labowerk hebben om het lab voltijds te benutten. Het starterslabo kan daarentegen voor korte periodes gehuurd en ook gedeeld worden met andere start-ups.

Hierdoor worden hun vaak hoge opstartkosten op een directe manier fors verlaagd. Zo kunnen ze hun beperkte middelen efficiënter inzetten, zoals voor de aankoop van meer specifiek labomateriaal en voor innovatieve onderzoeksactiviteiten. Met deze uitbreiding van het servicepakket kan BlueChem alle start-ups in duurzame chemie voortaan een optimale ondersteuning bieden. De inrichting van het starterslabo werd mogelijk gemaakt dankzij een investering van de stad Antwerpen.

“Met deze steun wil de stad Antwerpen een turbo zetten op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie, dé industrie van de toekomst”, aldus Erica Caluwaerts, Antwerps schepen van Innovatie en Economie en lid van de Raad van Bestuur van BlueChem NV.

“Dankzij het starterslabo kunnen we start-ups nog beter ondersteunen in elke fase van hun innovatieproces en zal de incubator nog meer start-ups kunnen aantrekken. Hiermee versterken we de positie van BlueChem als hotspot voor duurzame chemie in Europa.”

Meer info: www.bluechem.be