Nieuws Antwerpen Lionoil viert 90 jaar

Lionoil viert 90 jaar

Lionoil viert 90 jaar

olieLionoil viert dit jaar zijn 90ste verjaardag. Het Antwerpse oliebedrijf van de familie van Leeuw heeft al die jaren een sterke reputatie opgebouwd op het vlak van smeermiddelen. De oorspronkelijke blendingfabriek op het Zuid werd enkele jaren geleden verkocht aan Kuwait Petroleum. Lionoil zelf schakelde om van de verkoop van smeermiddelen naar de verkoop van smeersystemen. “Wij hebben onze knowhow op het vlak van smeermiddelen omgezet in de commercialisering van engineering”, zegt Nico van Leeuw, de kleinzoon van de oospronkelijke stichter Ferdinand van Leeuw.

Antwerp Lion Oil Works refereert als bedrijfslogo uiteraard naar de familiale aandeelhouders, de familie van Leeuw. Die is na 90 jaar nog altijd heel actief in de oliemarkt. De aanmaak en de verkoop van smeermiddelen is evenwel omgezet in activiteiten met een hogere toegevoegde waarde. “Wij moeten het nu vooral hebben van smeersystemen. Het gaat erom dat onze ingenieurs de exacte dosering berekenen voor de contactoppervlakte van machines die een smeerbeurt moeten ondergaan. Wij willen de levensduur van de machines verlengen en ongewenste productie-onderbrekingen  voorkomen. Een optimale smering zorgt tevens voor een belangrijke energiebesparing.”

Lionoil commercialiseert ondertussen ook nog een gamma metaalbewerkingsvloeistoffen voor verspanende bewerkingen en voor de vliegtuigindustrie. Daarnaast verdeelt Lionoil ook metalen en kunststof snelkoppelingen.

Lionoil tekende verleden jaar voor een omzet van zo’n 7 miljoen euro. Merkwaardig toch dat 25% van de globale omzet van het familiebedrijf naar de export gaat. India, China, Korea, Oost-Europa. Veelal one time bestellingen, helemaal niet repetitief dus. Vandaar ook dat Lionoil de nodige flexibiliteit moet inbrengen. “Vandaag hebben we het razend druk. De bestellingen stromen gewoon binnen.”

Lionoil stelt zo’n 30 mensen tewerk. Daarvan 20 in Antwerpen. Het bedrijf heeft nog vestigingen in Frankrijk en Duitsland.

Lionoil is na die 90 jaar nog altijd in familiehanden. Ondertussen is met Tania van Leeuw ook de vierde generatie in het bedrijf al aangetreden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.