Nieuws Antwerpen Liquisol ontwikkelt tool om impact van witte daken te berekenen

Liquisol ontwikkelt tool om impact van witte daken te berekenen

Liquisol ontwikkelt tool om impact van witte daken te berekenen

ANTWERPEN – Liquisol, de Antwerpse fabrikant van energiebesparende coatings voor woningen, kantoren en industriegebouwen, heeft de handen in elkaar geslagen met KU Leuven. Samen hebben ze een gebruiksinstrument ontwikkeld dat het positieve effect van een witte dakbedekking kan inschatten.

Witte daken komen alsmaar vaker voor. Een lichte toplaag reflecteert het zonlicht waardoor het dak kouder blijft. Hierdoor blijft ook het gebouw 3 tot 4°C kouder en is er minder variatie in de temperatuur. De witte dakbedekking beperkt dus vooral het energieverbruik voor koeling. Maar hoe groot is de impact van een wit dak?

Liquisol heeft in haar gamma 2WHITE coating om daken wit te verven. Maar de Antwerpse fabrikant speelde met het idee om een wetenschappelijk onderbouwd rekensysteem te ontwikkelen. Een toepassing die een indicatie geeft van welke winst er behaald wordt bij een witte toplaag.

“Mensen willen graag cijfers zien”, zegt Tom Huysmans, ceo Liquisol. “We dachten dat het wel eens interessant zou zijn als een gebruiker voor een eigen bestaand gebouw een indicatie zou kunnen krijgen van de winst die kan worden geboekt. Hoe? Via een onafhankelijke, online rekenmodule. Met dat plan zijn we naar de Universiteit van Leuven gestapt om te zien of zoiets haalbaar was en het resultaat daarvan is nu gebruiksklaar terug te vinden op onze website.”

Iedereen kan er gebruik van achter zijn laptop gebruik van maken. Eerst het gebouw zoeken via Google Maps, nadien enkele stappen rond dak- en gevelopbouw doorlopen en op het einde worden de persoonlijke resultaten doorgestuurd.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.