logistiek-vastgoed

Logistiek vastgoed zit weer in turbulente tijden

logistiek-vastgoed

De vraag naar logistiek vastgoed is groot, maar verandert ook razendsnel. Van maatwerk naar turn-key. Van het organiseren van efficiency naar automatisatie. Reden voor SPRYG Real Estate Academy om het seminarie Logistiek Vastgoed te organiseren op 25 oktober in Crowne Plaza Antwerpen waaraan ca 80 vastgoed professionals deelnamen.

Conclusie van dagvoorzitter David Batens, Groep Heylen, was dat er naast bedreigingen ook volop kansen zijn voor logistiek vastgoed. Voorwaarde hiervoor is dat België werkt aan het verbeteren van de perceptie en positief blijft over de kansen en de turbulente omgeving.

Koen de Leus, hoofdeconoom BNP Paribas Fortis, ging in een razendsnel tempo door de ontwikkelingen rond de Brexit. De impact op de Engelsen zal groot zijn, ze worden 20% armer. Ook België gaat het merken: 8% van onze export gaat naar de UK. De Leus verwacht dat de koers van het Britse pond waarschijnlijk in de periode tot 2021 nog 15 tot 20% zakt.

Bart Vanderhoydonck, Cushman & Wakefield, ziet vooral kansen voor cross-dok gebouwen die nodig zijn door de groei van e-commerce.

Ook logistieke gebruikers kwamen aan het woord. Johan Milliau van Bleckmann opende met de visie dat e-commerce in de toekomst bepalend is voor de business en warehouses. Nu al komt 40% van de omzet uit e-commerce. Bleckmann streeft de komende vijf  jaren naar een forse groei van 300 mio in de Benelux, UK, USA en Azië.

Olivier Lanckriet van Exellent organiseert voor 979 ondernemers hun omnichannel propositie. Via een platform verzorgt het bedrijf zowel de bevoorrading van offline als online winkels. Goed logistiek vastgoed moet volgens hem data driven, scalable en dicht bij de consument zijn. Ook pleit hij voor flexibele huur.

Peter Savelberg bracht The battles of the city in beeld. Opkomende landen nemen op de McKinsey lijst Best World Top Cities al prominente posities in. Steden met 15-30 miljoen inwoners doen het goed. Wil België meedoen als belangrijke speler in de wereldeconomie, dan moet het samen met Nederland en Noordrijn-Westfalen één ‘city’ vormen.

Volgens Sander Breugelmans (Prologis) vragen gebruikers steeds meer naar korte huurcontracten, wat maakt dat maatwerk en automatisatie niet kunnen.
Jo de Wolf (Montea) pleitte voor samenwerking in Europa zodat er nieuwe business komt. Hij triggerde hiermee Liesbeth Geysels (VIL). Zij vindt samenwerking een droombeeld dat snel van tafel is bij de harde werkelijkheid van géén business én medewerkers die wel aan het werk gehouden moeten worden. De Wolf maakte de zaal deelgenoot van de kansen voor new business die in België ontstaat nu het ontslagstelsel in Nederland het bijna onmogelijk maakt om mensen in dienst te nemen.