Luc Luwel2

Luc Luwel: “Krapte op arbeidsmarkt was nog nooit zo groot.”

ANTWERPEN - Ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt, blijft de studiekeuze erg bepalend voor de latere jobkansen. Wie een technische opleiding volgt, heeft zelfs tot vijftien maal meer kans op een job, zo blijkt uit de nieuwe digitale competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

De nieuwe digitale competentiebarometer van Voka Antwerpen-Waasland, ontwikkeld samen een spin-off van de Universiteit Antwerpen, brengt dagelijks én in realtime alle openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland gedetailleerd in kaart. "De digitale tool is een enorme aanwinst voor onze werking. We hopen hiermee niet enkel het onderwijs- en het arbeidsmarktbeleid te kunnen aansturen. Het is ook een ondersteuning voor de employer branding en het HR-beleid van onze bedrijven", zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

"Daaruit blijkt dat er vandaag in de regio 23.484 jobs vacant zijn of meer dan twintig procent van het totale vacature-aanbod in Vlaanderen, als we de uitzendopdrachten buiten beschouwing laten. Daarbinnen vormen de industrie (28%) en logistiek en transport (11%) nog steeds de grootste jobmotors", aldus Luc Luwel.

Vooral bachelors zijn gegeerd

Over alle sectoren heen, voeren bachelors en in iets mindere mate masterprofielen de rangschikking van meest gevraagde diploma's aan. Maar 13 procent van alle werkgevers in Antwerpen-Waasland is expliciet op zoek naar iemand met een opleiding technisch secundair (TSO). En bijna één op de tien heeft een job voor iemand uit het beroepssecundair. Binnen de TSO- en BSO-opleidingen zitten er dan nog eens hemelsbrede verschillen tussen de populariteit van de opleiding. "Wie in de brede regio rond Antwerpen met een TSO-diploma elektromechanica of elektronica op de arbeidsmarkt komt, heeft zelfs tot vijftienmaal meer kans op een job in vergelijking tot andere richtingen", weet Luc Luwel.