Nieuws Antwerpen Luc Luwel, Voka Antwerpen-Waasland, met zijn coronabalans

Luc Luwel, Voka Antwerpen-Waasland, met zijn coronabalans

Luc Luwel, Voka Antwerpen-Waasland, met zijn coronabalans

ANTWERPEN – Deze coronacrisis zorgt voor bijzondere tijden in het economisch leven in onze regio. We laten de komende weken geregeld ondernemers en belangenverenigingen aan het woord met hun kijk op de gebeurtenissen. Vandaag maakt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, de voorlopige coronabalans op.

Wat zijn de top 3 vragen of bezorgdheden van bedrijven die contact met jullie opnemen?

Luc Luwel: “Aanvankelijk kregen we vooral vraag of het bedrijf open mocht blijven. Hier speelt het verschil tussen essentiële en niet-essentiële sectoren. En als ze open mochten blijven, kwamen er vragen naar richtlijnen rond ‘social distancing’. Verder waren er ook vragen rond attesten om als dienstverlenend bedrijf diensten te mogen leveren aan essentiële bedrijven. In tweede instantie kregen we ook heel wat vragen rond de federale steunmaatregelen (hinderpremie en hoe aan te vragen, tijdelijke werkloosheid, vervangingsinkomen, bankenplan,…). Tot slot kwamen ook heel wat vragen binnen in verband met al dan niet verplichte attesten of officiële documenten voor woon-werk-verplaatsingen en grensoverschrijdende leveringen. Hier was in het begin veel onduidelijkheid over.”

Wat was de meest hoopgevende/creatieve oplossing die gepasseerd is de voorbije dagen?

Luc Luwel: “Op economisch vlak was er zonder meer het bankenakkoord dat we vanuit Voka mee hebben onderhandeld, dat in overbruggingskredieten en betalingsuitstel voorziet om bedrijven in deze tijden financiële zuurstof te geven. En we vermijden zo dat ze in de problemen komen door tijdelijke liquiditeitstekorten. Op humanitair vlak is er natuurlijk het op poten zetten van onze Antwerpse taskforce industrie waarmee samen met UZA, UAntwerpen, essenscia en Port of Antwerp de acute noden in de zorgsector proberen open te lossen. Via donaties uit de industrie of de ontwikkeling van nieuwe materialen en instrumenten.”

Welke 3 voorbeelden van ondernemers uit de regio die de strijd aangaan tegen Corona waren enorm inspirerend?

Luc Luwel: “Wij hebben met onze taskforce industrie intussen meer dan 120 hulp- en donatieprojecten lopen. Daar zijn energieleveranciers, chemieproducenten, textielbedrijven, afvalverwerkers, sportwinkels etc… bij. Het zou niet fair zijn om er daar een paar uit te lichten. Wat die de voorbije weken belangeloos hebben gepresteerd,  is allemaal even levensnoodzakelijk en inspirerend.

Hoe kunnen bedrijven elkaar gedurende deze periode helpen?

Luc Luwel: “Door elkaars noden en tekorten aan te vullen. Bedrijven beseffen vandaag meer dan ooit dat de hele economische waardeketting uit elkaar dreigt te vallen als een paar schakels het begeven. Het is belangrijk dat klanten en leveranciers vandaag begrip tonen voor elkaars situatie. We zien dat dit ook in de praktijk gebeurt. In de online webinars en netwerksessies die we momenteel organiseren, zien we ook de behoefte en de bereidheid van bedrijven om onderling tips en ervaringen uit te wisselen.”

Wat is jullie mening over de nabije toekomst en welke rol zullen jullie hierin spelen?

Luc Luwel: “We denken dat dankzij de gerichte steunmaatregelen van de overheid en de kredietafspraken met de banken onze economie snel opnieuw kan opveren na de crisis. Via onze coachingprojecten en lerende netwerken gaan wij de bedrijven meer dan ooit tevoren ondersteunen in alle facetten van die doorstart. Ik denk dat Voka Antwerpen-Waasland in deze crisis ook haar meerwaarde heeft bewezen als go between tussen de overheden en het bedrijfsleven en als matchingplatform tussen de bedrijven onderling.”

www.voka.be/coronavirus-faq

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.